Smakosze.pl Przepisy Konkretny, idealny na obiad schabowy po góralsku
canva/JackF, Getty Images

Konkretny, idealny na obiad schabowy po góralsku

18 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe prawdopodobnie nigdy nie znudzą się fanom polskiej kuchni, jednak warto zadbać o odrobinę różnorodności. Schabowe po góralsku są wyjątkowo soczyste i chrupiące, a za smak odpowiada pokaźna ilość wędzonego sera. Podając obiad wedle poniższego przepisu, nie będziesz mógł odpędzić się od proszących o dokładkę domowników.

Kotlety schabowe po góralsku nie są w żadnym wypadku przepisem wymagającym czy skomplikowanym i od klasycznych schabowych niewiele je różni. Trzeba mimo wszystko przyznać, że nawet niewielka zmiana receptury sprawia, że kotlety stają się czymś rewolucyjnym.

Wędzony ser oraz dobrze zrumieniona kiełbasa są trzonem smaku poniższych schabowych. Aby danie było odpowiednio dobre, wybierz kiełbasę najlepszej jakości. Odpowiednie są kiełbasy wędzone i podsuszane, które zawierają w sobie najwięcej aromatu.

Przepis na kotlety schabowe po góralsku

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • 100 g wędzonego sera

  • 100 g kiełbasy

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od oczyszczenia kotletów z nadmiaru tłuszczu czy żyłek. Następnie rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Wcześniej możesz przykryć kotlety folią spożywczą, co uchroni kuchnie i przybory przed pryskającymi fragmentami mięsa.

Po rozbiciu dopraw je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przygotowane kotlety obtocz najpierw w mące, rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, by odciekły z nadmiaru oleju.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kotlety ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Zetrzyj ser i posyp nim wierzch mięsa. Kiełbasę pokrój w kostkę i połóż ją na serze. Zapiecz schabowe, aż ser całkowicie się roztopi. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia przepis na pysznego pieczonego karpia.

Schabowy

Źródło zdjęcia: canva/keiichihiki, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: schroniskobukowina

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy