Idealne na Boże Narodzenie ciastka orzeszki z kremem orzechowym
Święta i inne uroczystości są czasem, w którym z chęcią sięgamy po ciasta i desery. Odrobina słodyczy w efektownym wydaniu umila rodzinne spotkania oraz imprezy w gronie znajomych. Zaskoczcie swoich gości znanym z dzieciństwa deserem — orzeszkami. Kto wie, może znów powrócą do łask.
Pyszne i efektowne desery nie zawsze wymagają wiele pracy. Wizualnie zachwycający kopiec kreta czy klasyczną kawę z lodami zrobicie w chwilę. Małe ciasteczka w formie orzecha nadziane pysznym kremem orzechowym nie są wcale dużo trudniejsze. Zaopatrzcie się tylko w specjalną patelnię, a wszystko pójdzie naprawdę sprawnie.
Przepis na pyszne ciastka orzeszki
Składniki na ciasto:
250 g masła
2 jaja
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka sody
1 szczypta soli
1 płaska łyżeczka sody
Składniki na krem orzechowy:
2 szklanki łuskanych i zmielonych orzechów włoskich
200 g masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagniatamy i formujemy z nich kulę. Chłodzimy ją w lodówce przez godzinę, uprzednio zawijając ją w folię spożywczą.
Formujemy kulki wielkości małego orzecha laskowego, a następnie pieczemy w patelni dedykowanej robieniu orzeszków, aż uzyskamy pożądany kolor. Gotowe ciasteczka wkładamy do miseczki.
Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem. Odstawiamy je do napęcznienia, czyli na około 20 minut. Miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy wystudzone orzechy. Wszystko łączymy, tak aby powstał gładki krem.
Masą wypełniamy łupinki orzeszków i sklejamy je w pary — chcemy uzyskać ciastko podobne do prawdziwego orzecha włoskiego. Gotowy deser możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Kolidzei
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy