Aromatyczny dodatek do kotletów mielonych
Kotlety mielone to absolutny klasyk. Warto jednak czasem zejść z utartych ścieżek i wypróbować całkiem nową wersję tego kultowego dania. Wystarczy odrobina czosnku niedźwiedziego , aby nasze kotlety zyskały niezwykły smak i aromat.
Co to jest czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi nie należy do grona najbardziej popularnych potraw, a szkoda, bo ma niezaprzeczalne walory smakowe oraz zdrowotne. Roślina nie występuje pod postacią cebuli, ale charakterystycznych zielonych liści. Jej dzika odmiana znajduje się pod ochroną, dlatego warto zasiać ją w swoim ogródku. Bez problemu można także znaleźć jej sproszkowaną wersję w sklepach spożywczych.
Roślina nazywana jest naturalnym antybiotykiem , ponieważ zabija bakterie, które są odpowiedzialne za procesy chorobotwórcze, nie zaburzając przy tym flory bakteryjnej organizmu. Sprawdzi się także podczas leczenia chorób górnych dróg oddechowych , ponieważ ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.
Aromatyczny czosnek niedźwiedzi jest wręcz idealnym dodatkiem do wielu potraw od zup i sałatek do kotletów mielonych. Poniżej podajemy przepis na niezwykle aromatyczną wersję tego dania.
Przepis na kotlety mielone z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
-
500 gramów mielonego (o tym które, jest najlepsze pisaliśmy tutaj )
-
1 bułka
-
1 jajko
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
100 ml mleka
-
Bułka tarta
-
Olej
-
sól, pieprz
-
czosnek niedźwiedzi
Sposób wykonania:
W misce umieść świeżą bułkę , a następnie zalej ją ciepłym mlekiem i odstaw na około 10 minut. Obierz cebulę, pokrój na drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Włóż do miski mięso mielone , dodaj do niego odsączoną z mleka kajzerkę, cebulę, startą marchewkę i jajko. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Medonet/ Gotujmy.pl