Jak przyrządzić kruche i soczyste kotlety schabowe?
Aby kotlety schabowe były przepyszne, trzeba włożyć w nie odrobinę pracy. Czas jaki się na nie poświęca jest jednak wart, ponieważ zachwyt domowników nad schabowymi będzie ogromny - wystarczy wymoczyć mięso w mleku, a podczas jedzenia będzie doskonałe.
Idealne schabowe są dla wielu ludzi niedoścignionym wzorcem. Mnóstwo osób skarży się na suche i żylaste mięso, odpadającą panierkę czy brak wyraźnego smaku. Wszystkie te problemy są banalnie łatwe do rozwiązania - wystarczy zastosować się do poniższych porad.
Kotlety schabowe, które są idealne
Moczenie schabowych w mleku ma bardzo dużo sensu. Enzymy zawarte w nabiale przenikają przez włókna mięśniowe schabu sprawiając, że mięso staje się delikatniejsze i bardziej soczyste. Dodatkowo warto dorzucić do marynaty kilka plastrów cebuli oraz odrobinę czosnku - wtedy mięso przejdzie dodatkowym aromatem.
Marynowanie powinno trwać jak najwięcej czasu. Optymalnie marynowanie przeprowadza się przez całą noc - dzięki temu każdy kawałek mięsa jest idealnie oprawiony. Jeśli jednak nie masz aż tyle czasu, wystarczą dwie, trzy godziny moczenia w mleku.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, czym różnią się jajka o różnych kolorach skorupek. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy przepis na naleśniki z serem i rodzynkami, które smakują praktycznie każdemu smakoszowi.
Przepis na najlepsze kotlety schabowe
Składniki:
0,5 kg schabu
0,5 l mleka
2 cebule
2 jajka zmieszane z 2 łyżkami wody
bułka tarta
olej
sól i pieprz
Zacznij od pokrojenia schabu na 4 kotlety o równej grubości. Rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa - warto przykryć mięso folią spożywczą, aby uchronić się przed pryskaniem kawałków mięsa. Następnie przełóż do miski kotlety i przejdź do marynowania.
Zalej schab mlekiem, dodaj plastry cebuli, dopraw mielonym pieprzem i odstaw do lodówki na dłuższy czas. Jak wyżej wspomnieliśmy, warto odczekać przynajmniej 2 godziny przed wyciągnięciem mięsa. Po marynowaniu wyłów mięso z mleka, osusz papierowym ręcznikiem i zacznij panierować.
Zanurz mięso w jajku, a następnie w bułce tartej. Gdy całość będzie dobrze zapanierowana, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i swoją ulubioną surówką. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl