Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe po trybunalsku. Tani i smaczny obiad
canva/zkruger

Kotlety schabowe po trybunalsku. Tani i smaczny obiad

28 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś prezentujemy kotlety schabowe po trybunalsku. Ten tani i smaczny obiad z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso wychodzi bowiem wyjątkowo miękkie dzięki wcześniejszemu skropieniu go sokiem z cytryny. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a będziecie często do niego wracać.

Kotlety schabowe kojarzą się z chrupiącą panierką i kruchym wnętrzem. Niektórzy jednak unikają ich przyrządzania, ze względu na panierkę, która chłonie dużo tłuszczu. Dlatego przychodzimy z nowym pomysłem na schabowe. Zamiast panierować, uduście je z cebulą. Wcześniej mięso zamarynujcie w soku z cytryny, dzięki czemu nabierze wyjątkowej kruchości.

Kotlety schabowe po trybunalsku

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • pół cytryny

  • kminek mielony

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki

  • olej do smażenia

  • 2 cebule

  • 1 szklanka bulionu

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry schabu opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy rozbij niezbyt cienko kuchennym młotkiem.

Każdy kotlet skrop z każdej strony sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i kminkiem. Mięso umieść w zamykanym pojemniku, wstaw na 1-3 godziny do lodówki.

Każdy kotlet obtocz w mące, obsmaż na patelni z olejem. Mięso przełóż na talerz, a na pozostałym tłuszczu zeszklij grubo posiekaną cebulę.

Dołóż mięso, całość podlej gorącym bulionem. Przykryj i duś na niedużym ogniu ok. 20 minut. Dopraw do smaku.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na kotlety schabowe. Sprawdź, jak przygotować schabowe marynowane w śmietanie , a także, jak zrobić schab duszony w keczupie i śmietanie .

cytryna
cytryna

Źródło zdjęcia: canva/EnlightenedMedia Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pieknowdomu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy