Smakosze.pl Przepisy Kroję kilka tanich składników i wkładam do rękawa. Nie znam prostszego i smaczniejszego sposobu na obiad
Fot. Facebook/Cookrate - Polska

Kroję kilka tanich składników i wkładam do rękawa. Nie znam prostszego i smaczniejszego sposobu na obiad

28 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To najsmaczniejszy i najprostszy sposób na tani obiad. Z tym przepisem przygotujesz posiłek dla całej rodziny za grosze. Wszyscy pokochają jego smak od pierwszego kęsa. Zaintrygowana? Koniecznie czytaj dalej.

Sposób na tani obiad

Kiedy pierwszy raz zrobiłem obiad z tego przepisu, byłem zdumiony, jak niskim kosztem nakarmić całą rodzinę. Co najważniejsze, danie było również smaczne i pełnowartościowe.

Nie ma nic gorszego, niż spędzanie całych godzin w kuchni . Z tą recepturą nie musisz się tym martwić. Po prostu pokrój, przypraw i wstaw do piekarnika. Posiłek robi się sam, a jak do tego smakuje!

schab.jpg
Fot. Canva/Lcc54613
Czy w majówkę można rozpalać grilla na balkonie? Obowiązujące przepisy mogą być zaskoczeniem

Tylko kilka tanich produktów

Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników. Są na tyle popularne i uniwersalne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Podobny przepis znajdziesz na kanale Cookrate-Poska w serwisie YouTube. To właśnie stamtąd pochodzą niektóre użyte w artykule zdjęcia.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 500 g schabu
  • 1 duży pomidor
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • mielona papryka słodka
  • kolendra
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przepis na tani obiad

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Obraną marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oba składniki przełóż do rękawa do pieczenia.

Pomidora umyj, pokrój w kostkę i dołóż do pozostałych składników. Wsyp jeszcze posiekaną w piórka cebulę.

Umyte mięso pokrój w dużą kostkę i przełóż je do rękawa. Wszystkie składniki obsyp mieloną papryką, pieprzem, solą oraz kolendrą. Wlej odrobinę oliwy. Zwiąż rękaw do pieczenia i wymieszaj wszystkie składniki.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie podawaj na obiad z dobrą surówką, a wszyscy będą najedzeni.

Sprawdź, jaki składnik dodać do rosołu oraz zobacz, jak zrobić domowe bułki .

gotowy tani obiad.jpg
Fot. Facebook/Cookrate - Polska
Czy można jeść dojrzałe banany z brązowymi plamami? Opinia eksperta nie pozostawia złudzeń
Bułkę na kotlety mielone lepiej moczyć w wodzie czy w mleku? Eksperci nie mają wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy