Smakosze.pl Przepisy Kroję kurczaka, dodaję jajka. Nie ma lepszego obiadu w poniedziałek
Fot. YouTube/Smaczny.tv; Canva/Juanmonino, Getty Images Signature

Kroję kurczaka, dodaję jajka. Nie ma lepszego obiadu w poniedziałek

9 września 2024

Ten łatwy przepis na szybkie siekane kotlety drobiowe to świetny pomysł na obiad. Wystarczy odpowiednio przyprawić chude mięso z piersi, by w kilkanaście minut mieć na stole złociste kotlety. Dzięki temu, że są siekane, a nie rozbite, łatwiej wzbogacić ich smak innymi składnikami.

Kotlety z kurczaka

Kotlety mielone to jedna z naszych ulubionych potraw na rodzinny obiad. Coraz częściej jednak wzbogacamy nasze menu o mięso drobiowe. Nic dziwnego – jest tanie i bardzo delikatne w smaku , a do tego ma korzystny stosunek białek do tłuszczów. Sęk w tym, że nie bardzo nadaje się na kotlety mielone.

Wszystko właśnie przez strukturę mięsa. Zmielony drób bywa dość miałki, a kotlety z niego wychodzą zwarte. Lepiej więc zamiast mielić mięso drobiowe, posiekać je nożem. Wtedy łatwo wzbogacić je o dodatkowe składniki.

siekany kurczak

Weź cebulę i wbij w nią widelec. Efekt zasługuje na medal

Drobiowy odpowiednik mielonych

W naszym przepisie występuje mięso z piersi kurczaka . Jednak można użyć również piersi indyka. Niektórzy wolą ten rodzaj drobiu, ponieważ uważa się, że jest mniej narażony na duże dawki antybiotyków niż typowe kurczaki z wielkoskalowych hodowli.

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • Świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Siekańce z kurczaka

Mięso drobiowe kroimy w drobną kostkę, a następnie siekamy, by nabrało odpowiedniej struktury. Kawałki nie mogą być zbyt duże, bo kotlety będą się rozlatywać. Mięso przekładamy do miski.

Dodajemy wybite jajka i startą na tarce cebulę. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy na kleistą masę . Dodajemy do niej posiekaną pietruszkę i zioła, starty na tarce ser oraz musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz wyrabiamy i odstawiamy na kilkanaście minut.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety układamy na niej łyżką, tak jak placki. Smażymy z obu stron, aż będą złociste.

Wypróbuj też przepisy na tosty z mięsem mielonym i zupę ogórkową .

kotlety

Lidl wprowadził limity. Wszystko przez dzisiejszą promocję
Weź chleb i rozsmaruj na nim mięso mielone. Ten przepis to hit nad hitami
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy