Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź cebulę i wbij w nią widelec. Efekt zasługuje na medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.09.2024 11:39

Weź cebulę i wbij w nią widelec. Efekt zasługuje na medal

krojenie cebuli
Fot. YouTube/Shortstop

Cebula jest nieodzowna w naszej kuchni. Jednak jej krojenie czasem doprowadza nas do łez. Jednak ten sposób sprawi, że teraz krojenie cebuli stanie się łatwe. Wystarczy uzbroić się w dwa widelce.

Cebula w naszej kuchni

Cebula jest popularnych warzywem w polskiej kuchni. Dodaje smaku i aromatu wielu potrawom. Bez niej trudno wyobrazić sobie gotowanie. Cebula jest w kuchni potrzebna i zawiera cenna wartości odżywcze. Bogata jest magnez, żelazo i wapń. Pełna jest witamin C, E, A, B, K i błonnika pokarmowego.

Cebulę warto jeść dla smaku i zdrowia. Jednak zanim trafi do surówek, sałatek, dań mięsnych, czy zup, musimy ją najpierw pokroić. I tu zwykle zaczynają się przysłowiowe schody. Krojenie cebuli nie jest wcale prostą sprawą. Cebula jest dość śliska i łatwo nam ucieka spod noża. Taka sytuacja może być niebezpieczna i doprowadzić do skaleczenia dłoni. 

cebula
Fot. Canva/Couleur
Weź chleb i rozsmaruj na nim mięso mielone. Ten przepis to hit nad hitami

Jak łatwo pokroić cebulę?

Warto poznać sposób na łatwe, szybkie i bezpieczne pokrojenie cebuli. Dzięki niemu nie skaleczymy się i pokroimy warzywo szybko i sprawnie. To szczególnie ważne, gdy do pokrojenia mamy kilka cebul. Dlatego najpierw należy przygotować dwa widelce.

Wbijamy je w cebule jeden przy drugim. Teraz kroimy warzywo, trafiając ostrzem noża w przerwy między ząbkami widelców. Ten prosty sposób pozwoli nam szybko i bezboleśnie pokroić popularne warzywo. Cebula już nam się nie wyślizgnie. 

Ułatw sobie pracę w kuchni

Sposób z dwoma widelcami jest wart polecenia. Ułatwia pracę w kuchni. Teraz gdy mamy dużo cebuli do pokrojenia, zrobimy to w prosty, szybki i bezpieczny sposób. Warto pamiętać, że schłodzenie cebuli przed krojeniem sprawi, że warzywo nie wyciśnie nam łez z oczu.

Czasem działa też namoczenie noża w bardzo zimnej wodzie i dopiero krojenie nim cebuli. To powoduje, że zostają zneutralizowane enzymy z cebuli, które drażnią nam oczy. Warto też kroić cebulę bardzo ostrym nożem. Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób obrać czosnek. Radziliśmy, jak uratować zbyt tłusty gulasz. 

cebula
Fot. Canva/ma-no

Źródło: zloteprzeboje.pl