Kroję uwielbiane warzywo i obtaczam je w pysznej panierce. Taką ciepłą przekąskę mogłabym jeść codziennie
Ciepła poobiednia przekąska jest dobrym pomysłem na chłodniejsze dni. Do zrobienia szybkiego i smacznego posiłku wcale nie potrzeba wiele czasu i wyszukanych produktów. Cukinia i kilka prostych dodatków wystarczą.
Ta przekąska z cukinii nie ma sobie równych
Krążki z cukinii panierowane wraz z plastrem sera żółtego mogą stanowić zarówno prostą przegryzkę, jak i sycącą kolację. Zrobienie smakołyku zajmuje mało czasu, a smak jest nieziemski. Tego trzeba spróbować.
Składniki:
- 2 cukinie o masie około 300 g
- 2 duże jajka
- kawałek sera żółtego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Niewiele składników potrzeba, by w kilka chwil przygotować ciepłą i sycąca przekąskę z cukinią. Dokładną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu. Warto się skusić.
Przygotowanie przegryzki z cukinii jest bardzo proste
Zaczynam od umycia cukinii i pokrojenia jej w plastry o grubości 5-6 mm. Oprószam je solą i odkładam na chwilę. W tym czasie cukinia nieco zmięknie. W misce łączę jajka z przyprawami i mąką.
W osobnym naczyniu przygotowuję bułkę tartą. Teraz kroje ser w plastry i docinam go tak, aby był zbliżony kształtem do kawałków warzywa. Każdą sztukę zamykam między dwoma plastrami cukinii i dokładnie ściskam.
Takie zestawy zanurzam kolejno w jajku z dodatkami i w bułce tartej. Smażę na dobre rozgrzanym oleju , aż się zrumienią. Gotowe krążki z cukinii przekładam na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Chrupiące placuszki z cukinii podasz na wiele sposobów
Chrupiący rarytas świetnie paruje się z wieloma sosami. Spróbujcie zjeść go np. z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym . Dobrym wyborem będą też nietypowe tzatziki z kalarepą .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na dania z cukinią. Spróbujcie koniecznie prostej i sycącej zapiekanki ryżowej z jej dodatkiem . Być może skuszą was też pyszne placki z tego warzywa — są idealne na ciepłą kolację.