Smakosze.pl Przepisy Kroję uwielbiane warzywo i obtaczam je w pysznej panierce. Taką ciepłą przekąskę mogłabym jeść codziennie
Screen z filmu na kanale YouTube Proste menu

Kroję uwielbiane warzywo i obtaczam je w pysznej panierce. Taką ciepłą przekąskę mogłabym jeść codziennie

11 października 2023

Ciepła poobiednia przekąska jest dobrym pomysłem na chłodniejsze dni. Do zrobienia szybkiego i smacznego posiłku wcale nie potrzeba wiele czasu i wyszukanych produktów. Cukinia i kilka prostych dodatków wystarczą.

Ta przekąska z cukinii nie ma sobie równych

Krążki z cukinii panierowane wraz z plastrem sera żółtego mogą stanowić zarówno prostą przegryzkę, jak i sycącą kolację. Zrobienie smakołyku zajmuje mało czasu, a smak jest nieziemski. Tego trzeba spróbować.

Składniki:

  • 2 cukinie o masie około 300 g
  • 2 duże jajka
  • kawałek sera żółtego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Niewiele składników potrzeba, by w kilka chwil przygotować ciepłą i sycąca przekąskę z cukinią. Dokładną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu. Warto się skusić.

Kolacja z udziałem cukinii.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Gotuj to sam !!!
W jednym garnku gotuję obiad na kilka dni. Moja rodzina to uwielbia, ciągle proszą o dokładki

Przygotowanie przegryzki z cukinii jest bardzo proste

Zaczynam od umycia cukinii i pokrojenia jej w plastry o grubości 5-6 mm. Oprószam je solą i odkładam na chwilę. W tym czasie cukinia nieco zmięknie. W misce łączę jajka z przyprawami i mąką.

W osobnym naczyniu przygotowuję bułkę tartą. Teraz kroje ser w plastry i docinam go tak, aby był zbliżony kształtem do kawałków warzywa. Każdą sztukę zamykam między dwoma plastrami cukinii i dokładnie ściskam.

Takie zestawy zanurzam kolejno w jajku z dodatkami i w bułce tartej. Smażę na dobre rozgrzanym oleju , aż się zrumienią. Gotowe krążki z cukinii przekładam na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Chrupiące placuszki z cukinii podasz na wiele sposobów

Chrupiący rarytas świetnie paruje się z wieloma sosami. Spróbujcie zjeść go np. z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym . Dobrym wyborem będą też nietypowe tzatziki z kalarepą .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na dania z cukinią. Spróbujcie koniecznie prostej i sycącej zapiekanki ryżowej z jej dodatkiem . Być może skuszą was też pyszne placki z tego warzywa — są idealne na ciepłą kolację.

Cukinia z serem na kolację.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Gotuj to sam !!!
Ugotował bigos i dał dziadkowi z Japonii. Senior jadł go po raz pierwszy, ta reakcja jest bezcenna
Z tą zdrową zupą schudłam już 5 kg. Jest tania i tak pyszna, że mogłabym ją jeść codziennie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy