Smakosze.pl Produkty Królowa przypraw, przyspiesza przemianę materii. Dodaj ją do każdego mięsa
Fot. Shutterstock/vikasi_bc

Królowa przypraw, przyspiesza przemianę materii. Dodaj ją do każdego mięsa

25 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Przyprawy to nieodłączna część wielu posiłków. Mają one podkreślić smak danej potrawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że mają one też inne zastosowania. Między innymi mają wpływ na metabolizm i pomagają zwalczyć problemy żołądkowe. A jakie właściwości ma kardamon? Niektóre mogą Was zaskoczyć.

Kardamon jako królowa przypraw

Kardamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości . Już w czasach starożytnych Egipcjanie wykorzystywali go do pielęgnacji jamy ustnej . Ta cenna przyprawa należy do najdroższych na świecie, ale istnieją również jej substytuty . Wyróżniamy dwa główne rodzaje kardamonu: zielony, pochodzący z Indii, oraz czarny, znany jako himalajski .

Oprócz tego, że kardamon króluje wśród przypraw, ma też właściwości lecznicze. Na przykład w Indiach stosuje się go podczas problemów trawiennych czy braku apetytu . Chińczycy natomiast uważają, że przyprawa ta wzmacnia nasz organizm .

Duża ilość kardamonu
Fot. Canva/Evgeniia
Najgorsza część kurczaka, nigdy jej nie jedz. Powiedzieć, że jest niezdrowa, to za mało

Do czego pasuje kardamon?

Kardamon to przyprawa, która najczęściej jest nieodłącznym elementem curry oraz wielu dań ryżowych . Za to w kuchni indyjskiej jest on stosowany w słodkich potrawach oraz napojach. Kardamon ma wiele zastosowań. Może on również aromatyzować grzane piwo czy marynowane śledzie . W Indiach Wschodnich na przykład podaje się kawę z tą przyprawą. Jakie jeszcze tajemnice skrywa kardamon?

Dalsza część artykułu jest pod filmem.

Kardamon wpływa na przemianę materii

Nie jest to oczywiste, ale przyprawa, jaką jest kardamon, przyspiesza przemianę materii , dlatego warto dodać ją do mięsa. Nie tylko wzmocni smak naszej potrawy, ale również pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie . Niestety przechowywany w formie sypkiej szybko traci swój niesamowity aromat, dlatego zaleca się , aby kupować go w całości, następnie otwierać łupinki i miażdżyć ziarenka z użyciem moździerza.

Łupinki i ziarenka kardamonu
Fot. Shutterstock/Ermak Oksana

Sprawdź przepis na bułeczki z jabłkami . Zobacz, jak zrobić pyszną sałatkę makaronową .

Zmiel i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą 100 razy smaczniejsze
Pożywna i smaczniejsza niż gulasz. Gdy ją gotuję, nie robię już drugiego dania
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy