Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Wsypuję ziarenka do kubeczka i zalewam ciepłą wodą. Nic tak nie działa na odporność
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.10.2024 21:00

Wsypuję ziarenka do kubeczka i zalewam ciepłą wodą. Nic tak nie działa na odporność

Pyłek pszczeli
Fot. Shutterstock/hanif66

Myślisz, że miód jest dobry dla zdrowia? Poczekaj, aż poznasz właściwości innego produktu z pasieki. Chodzi o pyłek pszczeli.

Pyłek lepszy niż miód

Miód, oczywiście, jest doskonały dla zdrowia. Zawiera propolis i nadtlenek wodoru, który przyspiesza gojenie ran i regenerację – nie każdy wie, że można stosować go nawet zewnętrznie, smarując spierzchnięte usta. Miód ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dlatego warto stosować go w kuchni, zwłaszcza że jest przy okazji pysznym słodzikiem.

Jednak nie warto z nim przesadzać, choćby dlatego, że cukier to dalej cukier, nawet jeśli naturalny. Miód ma niezwykle wysoki indeks glikemiczny, jest kaloryczny, a jego zdrowotne właściwości degradują się pod wpływem temperatury już powyżej 40 stopni. Dobroczynne właściwości pszczelich produktów można jednak przyjmować w jeszcze inny sposób: wyciągiem z pyłku pszczelego.

pszczoła po zebraniu pyłku

10-minutowy schab to hit tygodnia. Po prostu nie da się prościej

Pyłek pszczeli na odporność

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatów, który pszczoły zbierają w specjalnych koszyczkach na ostatniej parze odnóży. Po przeniesieniu do ula przetwarzają go i używają jako pokarmu. Taki pyłek jednak odżywia nie tylko pszczoły – może być pomocny dla zdrowia ludzi.

Pyłek zawiera witaminy A, C i te z grupy B oraz mikroelementy – fosfor, potas, wapń i magnez. Ma działanie przeciwzapalne, ale stosuje się go także w rekonwalescencji po radioterapii. Zwiększa też odporność organizmu, dzięki czemu jesteśmy bardziej bezpieczni od infekcji wirusowych.

Napój na odporność

Pyłek pszczeli to małe granulki, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Podobnie jak miód, także i pyłek jest wrażliwy na temperaturę. Ma tę przewagę, że nie trzeba go rozpuszczać, co w wypadku miodu w niezbyt ciepłej wodzie lub herbacie może być problemem.

Pyłek dodajemy więc do ciepłej wody lub przestudzonej herbaty, a także jogurtu albo mleka. Nawet dwie łyżeczki takiego pyłku w okresie zwiększonej zachorowalności może być zbawienne dla zdrowia. Stugramowa porcja pyłku to 260 kalorii, a zatem mniej niż miód. Pyłek jest też bogaty w białko – ma go aż 20 procent!

Wypróbuj też przepisy na kotlety bez mięsa i sałatkę z dyni na zimę.

miseczka pyłku pszczelego