Kucharz zdradził jak robi domową kaszankę. Brak 1 składnika może zbulwersować
Bez kaszanki żaden grill nie może się odbyć. Zapomnij jednak o kupowaniu tego specjału w sklepie. Kucharz Maciej pokazał swój sposób na popularny wyrób. Jest jeden kruczek - swoją kaszankę przygotowuje w wersji wegańskiej.
Kaszanka bez mięsa? Oczywiście, że można!
Kucharza Maciej, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w portalu TikTok, chętnie zabawia internautów. W zabawny sposób dzieli się z nimi swoimi kulinarnymi przepisami. Tym razem, z okazji nadchodzącej majówki, pokazał jak robi swoją kaszankę. Co zaskakujące, wybrał wersję wegańską.
Wegańska kaszanka powstaje przy użyciu czarnej soczewicy i kaszy. To dzięki nim właśnie nabiera wyglądu charakterystycznego dla klasycznego wyrobu. W roślinnej wersji nie może zabraknąć również czosnku, cebuli i przypraw. Aby dowiedzieć się, czym kucharz Maciej zastępuje jelito, zapraszamy do dalszej części artykułu.
Przepis na wegańską kaszankę Kucharza Macieja
Składniki:
- ½ cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 szklanki czarnej soczewicy
- 1 i ½ szklanki kaszy (np. bulgur, gryczana)
- kilka kapeluszy grzybów leśnych
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
- papier ryżowy do zawijania kaszanki
- olej do smażenia
Jak zrobić kaszankę bez mięsa? Instrukcja krok po kroku
Czarną soczewicę do kaszanki rozgotuj . Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj .
W rondelku rozgrzej niewielką ilość oleju . Kiedy tłuszcz będzie gorący, podsmaż na nim cebulę. Po chwili dorzuć do niej także czosnek. Trzymaj warzywa na ogniu do momentu, aż zaczną wydzielać intensywny aromat .
Do podsmażonych warzyw na kaszankę dorzuć ok. 2 szklanek rozgotowanej czarnej soczewicy . Dołóż też ugotowaną kaszę, grzyby, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki przez kilka chwil podsmażaj . Kiedy smaki dobrze się połączą, zmiksuj całość za pomocą blendera tak, aby pozostały w niej widoczne kawałki poszczególnych składników .
Płat papieru ryżowego zamocz w wodzie . Połóż go na desce do krojenia i nałóż na niego porcję farszu do kaszanki . Całość zawiń w rulon tak, aby brzegi papieru skleiły się ze sobą . Gotowa wegetariańska kaszanka idealnie będzie komponować się z kapustą kiszoną . Po spotkaniu z Kucharzem Maciejem krojenie pomidora nigdy nie będzie już takie samo . Ewa Wachowicz wie, jak zrobić najlepszą kaszankę z rusztu .
Źródło: TikTok @kucharzmaciej