Smakosze.pl Przepisy Kucharz zdradził jak robi domową kaszankę. Brak 1 składnika może zbulwersować
Canva / eskymaks ; TikTok @kucharzmaciej

Kucharz zdradził jak robi domową kaszankę. Brak 1 składnika może zbulwersować

28 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Bez kaszanki żaden grill nie może się odbyć. Zapomnij jednak o kupowaniu tego specjału w sklepie. Kucharz Maciej pokazał swój sposób na popularny wyrób. Jest jeden kruczek - swoją kaszankę przygotowuje w wersji wegańskiej.

Kaszanka bez mięsa? Oczywiście, że można!

Kucharza Maciej, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w portalu TikTok, chętnie zabawia internautów. W zabawny sposób dzieli się z nimi swoimi kulinarnymi przepisami. Tym razem, z okazji nadchodzącej majówki, pokazał jak robi swoją kaszankę. Co zaskakujące, wybrał wersję wegańską.

Wegańska kaszanka powstaje przy użyciu czarnej soczewicy i kaszy. To dzięki nim właśnie nabiera wyglądu charakterystycznego dla klasycznego wyrobu. W roślinnej wersji nie może zabraknąć również czosnku, cebuli i przypraw. Aby dowiedzieć się, czym kucharz Maciej zastępuje jelito, zapraszamy do dalszej części artykułu.

Dzięki tej marynacie karkówka będzie miękka i soczysta. Jeden składnik jest kluczowy

Przepis na wegańską kaszankę Kucharza Macieja

Składniki:

  • ½ cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki czarnej soczewicy
  • 1 i ½ szklanki kaszy (np. bulgur, gryczana)
  • kilka kapeluszy grzybów leśnych
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • papier ryżowy do zawijania kaszanki
  • olej do smażenia

Jak zrobić kaszankę bez mięsa? Instrukcja krok po kroku

Czarną soczewicę do kaszanki rozgotuj . Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj .

W rondelku rozgrzej niewielką ilość oleju . Kiedy tłuszcz będzie gorący, podsmaż na nim cebulę. Po chwili dorzuć do niej także czosnek. Trzymaj warzywa na ogniu do momentu, aż zaczną wydzielać intensywny aromat .

Do podsmażonych warzyw na kaszankę dorzuć ok. 2 szklanek rozgotowanej czarnej soczewicy . Dołóż też ugotowaną kaszę, grzyby, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki przez kilka chwil podsmażaj . Kiedy smaki dobrze się połączą, zmiksuj całość za pomocą blendera tak, aby pozostały w niej widoczne kawałki poszczególnych składników .

Płat papieru ryżowego zamocz w wodzie . Połóż go na desce do krojenia i nałóż na niego porcję farszu do kaszanki . Całość zawiń w rulon tak, aby brzegi papieru skleiły się ze sobą . Gotowa wegetariańska kaszanka idealnie będzie komponować się z kapustą kiszoną . Po spotkaniu z Kucharzem Maciejem krojenie pomidora nigdy nie będzie już takie samo . Ewa Wachowicz wie, jak zrobić najlepszą kaszankę z rusztu .

Źródło: TikTok @kucharzmaciej

Jak prawidłowo zawijać w folię aluminiową? 1 szczegół ma ogromne znaczenie
Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy