Kucharz wziął pomidora i dał wszystkim cenną lekcję. Ten patent ułatwia życie
Borykasz się z porozgniatanym po całym blacie pomidorem? To warzywo potrafi dać się we znaki podczas krojenia. Na szczęście Kucharz Maciej zademonstrował, jak kroić pomidora łatwo i skutecznie. Cała tajemnica tkwi w wyborze odpowiedniego noża.
Kucharz Maciej dzieli się pomysłowym sposobem jak pokroić pomidora
Kucharz Maciej, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, trudni się aż dwiema profesjami. Jest nie tylko zawodowym kucharzem, ale też aktywnym komikiem. Dzięki temu w zabawny i przystępny sposób może zademonstrować rozmaite sztuczki przydatne na co dzień w kuchni. Jedną z nich jest umiejętność jak pokroić pomidora.
Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Bosacka apeluje do wszystkichJak kroić pomidora z Kucharzem Maciejem?
Kucharz Maciej przyznał, że największe problemy sprawiają pomidory miękkie. To własnie w takie warzywo z trudem można wbić się ostrzem. Wystarczy jednak wyjść z pudełka i dokonać nieoczywistego wyboru. Ekspert pokazał przed kamerą jak kroić pomidora.
Oczywiście sposób ten nie jest ograniczony jedynie do miękkich warzyw. Równie dobrze zastosować go możemy na pomidorach zbitych i twardych. Dobrze dobrany nóż zdziała cuda w każdej sytuacji. Który więc powinniśmy wybrać celem pokrojenia pomidora?
Nieco przejrzałego, miękkiego pomidora najlepiej jest kroić…nożem no chleba. Jego ostrze ma charakterystyczne, dość luźno porozmieszczane ząbki. Dzięki temu idealnie wchodzi w skórkę, a następnie miąższ warzywa. Krojenie pomidora nigdy nie było tak proste.
Nie zgadlibyście, że to jest sposób jak kroić pomidora
Wybranego pomidora ułóż na desce do krojenia. Złap go pewnym chwytem, ale nie przyciskaj. Warzywo krój nożem do chleba od przeciwnej szypułce strony. Tym sposobem zyskasz kształtne i nierozpadające się plasterki.
Dzięki odpowiednio dobranemu ostrzu krojenie możesz przeprowadzić bardzo precyzyjnie. Bez trudu dobierzesz grubość plasterków do własnych potrzeb. Chcesz mieć cienkie na kanapki czy nieco grubsze, sałatkowe? Nożem do chleba wyczarujesz z pomidora, co tylko dusza zapragnie.
Pomidory są ważnym składnikiem naszej diety. Warto jeść je tak często, jak to tylko możliwe. Dietetycy zalecają spożywanie przynajmniej 1 dojrzałej sztuki dziennie. Maksymalna bezpieczna dla zdrowia ilość to 3-4 pomidory w ciągu doby.
Czemu warto jeść pomidory? Zawierają drogocenny potas, który skutecznie obniża ciśnienie naszej krwi. Ponadto bogate są w wapń, magnez i żelazo. Serdecznie zachęcamy do krojenia i zajadania tego pysznego i zdrowego produktu. Z pomocą znanego kucharza błyskawicznie usuniesz z pomidorów skórkę. Z warzywa z łatwością zrobisz sycące ciepłe danie.
Źródło: YouTube @KucharzMaciej