Kultowy chleb z mlekiem
Chleb w mleku jest daniem, które większość z nas pamięta jeszcze z czasów dzieciństwa. Wtedy moczone czerstwe pieczywo w mleku z cukrem było prawdziwym rarytasem. Jeśli tęsknisz do jego smaku, prezentujemy kultowy przepis.
Chleb moczony w mleku nie jest niczym ekstrawaganckim. To prosty sposób na wykorzystanie chleba, który inaczej prawdopodobnie wylądowałby na śmietniku.
Mleko należy oczywiście posłodzić, aby w smaku było odpowiednio dobre. Dobrym pomysłem jest również dodanie przypraw, jak cynamon czy kardamon, aby wzbogacić profil smakowy posiłku.
Przepis na chleb w mleku
Składniki:
-
1 szklanka mleka
-
3 kromki chleba
-
pół łyżeczki esencji waniliowej
-
2 łyżeczki cukru
Jak zrobić chleb w mleku niczym za dawnych lat?
Zacznij od pokrojenia chleba w równe kostki. Ich wielkość należy dostosować do swoich preferencji, jednak małe kostki znacznie szybciej rozmiękną od mleka.
Przełóż chleb do miski lub głębokiego kubka. W garnku umieść cukier, wlej mleko oraz esencję waniliową. Gdy mleko będzie ciepłe, a cukier rozpuszczony, zalej płynem chleb.
Po zalaniu pieczywa, od razu je podawaj. Jeśli chcesz, możesz wrzucić do niego również suszone owoce czy orzechy. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane. Ten tekst poświęcony został gołąbkom z przepisu siostry Anastazji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sałatka jarzynowa już Ci się znudziła? Meksykańską oczarujesz domowników i gości
-
Natrzyj i upiecz podlewając uwielbianym napojem. Domowy boczek na kanapki robi się niemal sam
-
Wyśmienita kiełbasa smażona z cebulą. 2 niecodzienne dodatki wzbogacają jej smak
Źródło: gotujmy.pl