Smakosze.pl Produkty Kupiłeś ten produkt? Pod żadnym pozorem go nie jedz. Wykryto w nim zanieczyszczenie
Canva / Bill Oxford

Kupiłeś ten produkt? Pod żadnym pozorem go nie jedz. Wykryto w nim zanieczyszczenie

8 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ostrzeżenia wydawane przez GIS są powodem do wzmożonej czujności. Mają nas one uchronić przed spożyciem potencjalnie szkodliwego jedzenia. Tym razem Sanepid zadecydował o wycofaniu ze sprzedaży kiełków brokuła. Powodem jest zanieczyszczenie niebezpieczną bakterią.

GIS wycofuje z rynku podejrzane kiełki

Stronę Sanepidu warto regularnie odwiedzać pod kątem ostrzeżeń. Dzięki nim możemy bowiem ograniczyć ryzyko spożycia niebezpiecznych produktów. Jeśli w ostatnim czasie kupowaliście kiełki brokułów, koniecznie sprawdźcie szczegóły produktu i porównajcie je z poniższymi danymi.

Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? Stanowisko Kościoła jest jednoznaczne

Szczegóły dotyczące kiełków z komunikatu GIS

W wyniku działań Sanepidu odkryto szkodliwą bakterię w partii kiełków brokuła . Mowa o Listeria monocytogenes , która prowadzić może do zatrucia pokarmowego . Gatunek ten wywołuje chorobę o nazwie listerioza .

Listerioza daje takie objawy, jak gorączka, dreszcze, bóle mięśni, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego . Jej bezpośrednim powodem jest spożycie zanieczyszczonej bakteriami żywności . Skutki możemy odczuwać nawet do 3 dni . Konieczna może być wizyta u lekarza pierwszego kontaktu .

Podmiot wytwarzający kiełki przy asyście GIS wycofuje potencjalnie niebezpieczny produkt . Część wyrobu mogła jednak trafić już do lodówek konsumentów . Koniecznie upewnijcie się, czy nie nabyliście ostatnio tego towaru .

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: „Kiełki brokułu 50 g” oraz „Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g”
  • Numer partii: 07.04.2023 Z2
  • Termin przydatności do spożycia: 07.04.2023
  • Kod kreskowy: 5907771443225
  • Producent: Uniflora Sp. z o.o. ul. Lwowska 8, 42-202 Częstochowa

Zalecenia Sanepidu dla konsumentów w związku z wykryciem wadliwej partii kiełków

Sanepid apeluje o nie spożywanie produktu objętego komunikatem . W przypadku wystąpienia objawów zatrucia należy zgłosić się do lekarza . Na swojej stronie GIS umieścił także odnośnik do szczegółowych informacji dotyczących listeriozy i jej przebiegu .

Producent nie tylko rozpoczął procedurę wycofywania kwestionowanej partii z obrotu . Zaprzestał także produkcji kiełków z partii nasion użytej do produkcji felernych kiełków. Przeprowadzone dodatkowo zostało mycie i dezynfekcja zakładu . Organy GIS prowadzą w tej sprawie postępowanie wyjaśniające .

Ten sam szczep bakterii odkryto niedawno w wyrobie innego producenta . Brokuły mogą stanowić podstawę zdrowej i smacznej sałatki .

kiełki brokuła.png
Canva / karma_pema

Źródło: gov

Wlej do ciasta 4 łyżki oleju i 2 łyżki octu. Babka będzie delikatna jak nigdy
Pieczona szynka wielkanocna. Nie uwierzycie, co dodaje jej soczystości i aromatu
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy