Kupiłeś ten produkt? Pod żadnym pozorem go nie jedz. Wykryto w nim zanieczyszczenie
Ostrzeżenia wydawane przez GIS są powodem do wzmożonej czujności. Mają nas one uchronić przed spożyciem potencjalnie szkodliwego jedzenia. Tym razem Sanepid zadecydował o wycofaniu ze sprzedaży kiełków brokuła. Powodem jest zanieczyszczenie niebezpieczną bakterią.
GIS wycofuje z rynku podejrzane kiełki
Stronę Sanepidu warto regularnie odwiedzać pod kątem ostrzeżeń. Dzięki nim możemy bowiem ograniczyć ryzyko spożycia niebezpiecznych produktów. Jeśli w ostatnim czasie kupowaliście kiełki brokułów, koniecznie sprawdźcie szczegóły produktu i porównajcie je z poniższymi danymi.
Szczegóły dotyczące kiełków z komunikatu GIS
W wyniku działań Sanepidu odkryto szkodliwą bakterię w partii kiełków brokuła . Mowa o Listeria monocytogenes , która prowadzić może do zatrucia pokarmowego . Gatunek ten wywołuje chorobę o nazwie listerioza .
Listerioza daje takie objawy, jak gorączka, dreszcze, bóle mięśni, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego . Jej bezpośrednim powodem jest spożycie zanieczyszczonej bakteriami żywności . Skutki możemy odczuwać nawet do 3 dni . Konieczna może być wizyta u lekarza pierwszego kontaktu .
Podmiot wytwarzający kiełki przy asyście GIS wycofuje potencjalnie niebezpieczny produkt . Część wyrobu mogła jednak trafić już do lodówek konsumentów . Koniecznie upewnijcie się, czy nie nabyliście ostatnio tego towaru .
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: „Kiełki brokułu 50 g” oraz „Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g”
- Numer partii: 07.04.2023 Z2
- Termin przydatności do spożycia: 07.04.2023
- Kod kreskowy: 5907771443225
- Producent: Uniflora Sp. z o.o. ul. Lwowska 8, 42-202 Częstochowa
Zalecenia Sanepidu dla konsumentów w związku z wykryciem wadliwej partii kiełków
Sanepid apeluje o nie spożywanie produktu objętego komunikatem . W przypadku wystąpienia objawów zatrucia należy zgłosić się do lekarza . Na swojej stronie GIS umieścił także odnośnik do szczegółowych informacji dotyczących listeriozy i jej przebiegu .
Producent nie tylko rozpoczął procedurę wycofywania kwestionowanej partii z obrotu
. Zaprzestał także produkcji kiełków z partii nasion użytej do produkcji felernych kiełków.
Przeprowadzone dodatkowo zostało mycie i dezynfekcja zakładu
. Organy GIS prowadzą w tej sprawie
postępowanie wyjaśniające
.
Ten sam szczep bakterii odkryto niedawno w wyrobie innego producenta
.
Brokuły mogą stanowić podstawę zdrowej i smacznej sałatki
.
Źródło: gov