Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczona szynka wielkanocna. Nie uwierzycie, co dodaje jej soczystości i aromatu

Pieczona szynka wielkanocna. Nie uwierzycie, co dodaje jej soczystości i aromatu

Szynka wielkanocna
Screen z filmu na kanale YouTube DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Szynka dla wielu osób jest obowiązkowym, wielkanocnym przysmakiem. Soczysty i pełen aromatu wyrób można przygotować w domu. Wystarczy upiec marynowane mięso z dodatkiem kopru włoskiego, ziela angielskiego, pora i cebuli. Smak będzie nieziemski.
 

Przepis na znakomitą szynkę wielkanocną

Przyrządzanie smakowitego mięsa nie musi być skomplikowane. Pół dnia marynowania w zaledwie 5 składnikach, nietuzinkowe dodatki i sprytne pieczenie sprawią, że uzyskamy znakomitą przystawkę, a może i mięso obiadowe.

Składniki:

  • szynka wieprzowa o masie około 1,2 kg
  • pół większego kopru włoskiego
  • 1 mały por
  • 2 drobne cebule
  • 50 g smalcu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 250 ml wody

Składniki na marynatę:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Zetrzyj w moździerzu i wrzuć do żurku. Cudowny smak podbije serca gości

Jak zrobić szynkę na Wielkanoc? Znamy prosty przepis

Oliwę z oliwek łączymy z rozdrobnionym przy pomocy praski czosnkiem, zmielonym pieprzem, słodką papryką i solą. Powstałą pastą nacieramy oczyszczoną szynkę. Umieszczamy ją w misce i przykrywamy folią. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na pół dnia.

Po tym czasie przenosimy ją do rękawa do pieczenia wraz z oczyszczonymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki warzywami, czyli porem, koprem włoskim i cebulami. Wrzucamy też ziele angielskie, kawałek smalcu oraz resztę marynaty z naczynia. Wlewamy wodę i zamykamy rękaw.

Szynkę pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem wyjmujemy ją z rękawa, by zrumienić wierzch. Po tym czasie wyrób owijamy folią aluminiową i odkładamy jeszcze na pół godziny — dzięki temu zabiegowi będzie naprawdę soczysty.

Jak podać szynkę wielkanocną?

Aromatyczne, domowe pieczyste będzie smaczne zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Serwować je można z pieczywem. Samo w sobie jest pełne smaku, więc sosy nie będą potrzebne.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne przysmaki. Oprócz szynki warto zrobić smakowitą pieczeń rzymską. Polecamy także jajka w sosie tatarskim.