Widzisz na kurczaku brzydkie, białe ścięgna? Możesz usunąć je w 5 sekund
Kurczak może sprawiać początkującym kucharzom sporo kłopotów. Pierś z kurczaka tylko w teorii łatwo przegotować. W efekcie jednak często otrzymujemy suche i żylaste kęsy , które w żadnym wypadku nie są ani przyjemne, ani wygodne w jedzeniu. To nie jest jednak jedyny problem z tym mięsem.
Często można na nim znaleźć białe ścięgna, które nie wyglądają apetycznie. Co gorsza, jeśli nie pozbędziemy się ich przed gotowaniem, w trakcie jedzenia będą utykać w gardle, a ich żucie trwać może wieczność. Dlatego pokazujemy jak sobie z nimi poradzić.
Kurczak ma ścięgna? Szybki sposób, aby się ich pozbyć
W kuchni można wykorzystać wiele trików, które pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze. Jednym z nich jest szybkie i łatwe wyczyszczenie piersi z kurczaka ze ścięgien, które przeszkadzają podczas jedzenia i nie wyglądają zbyt zachęcająco do konsumpcji.
Jedyne co będzie ci potrzeba, to czysty widelec oraz ręcznik papierowy. Na początku należy przełożyć ścięgno przez jeden z ząbków widelca. Następnie drugą ręką chwyta się ścięgno przez papier i mocno ciągnie. W mniej niż 5 sekund biała żyłka zostaje wyrwana.
Niestety, poza ścięgnami należy zwracać uwagę także na jeszcze jeden szczegół widoczny na mięsie z kurczaka. Jeśli wewnątrz włókien mięśniowych widoczne są białe paski, mamy złe wieści. Takiego mięsa należy wystrzegać się, gdyż nie jest najzdrowsze.
Czym są białe paski w kurczaku?
Wbrew pozorom, nie są to ścięgna, które można wykroić - białymi paskami jest tłuszcz, który rośnie pomiędzy włóknami mięśniowymi. Jak podaje portal smaker.pl, takie zmiany możemy zauważyć w przypadku 90% sprzedawanych piersi z kurczaka - w jaki sposób pojawia się w kurczaku tłuszcz?
Chcesz poznać kilka ciekawych i prostych przepisów, którymi nie tylko zaskoczysz swoich domowników, lecz dostarczysz im zdrowych wartości odżywczych? Sprawdź ten tekst , w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis na wykorzystanie warzyw po rosole tak, aby nic się nie zmarnowało.
Wynika to przede wszystkim ze sposobu hodowli kurcząt w dzisiejszych czasach. Fermy produkują drób na skalę masową, skupiając się na tym, aby zwierzęta w jak najkrótszym czasie osiągnęły możliwie jak największą masę - czytamy w dalszej części artykułu.
Jeśli więc wybrałeś kurczaka specjalnie dlatego, że uznawany jest za chudy i dietetyczny produkt spożywczy - dokładnie sprawdź kawałek mięsa przed spożyciem. Możesz się bowiem nieprzyjemnie zaskoczyć.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Największy błąd podczas smażenia jajka sadzonego, dlatego nie wychodzi smaczne
-
Wystarczy pić siemię lniane przez 30 dni, efekty pojawią się natychmiast
-
Pamiętacie jeszcze kultowe ciastka orzeszki? Znamy najlepszy przepis
Źródło: biedronka.pl