Smakosze.pl Porady Lara Gessler nie wyrzuca pestek z czereśni. Wykorzystuje je w niezwykły sposób
Canva/Adam Śmigielski i Facebook/Lara Gessler

Lara Gessler nie wyrzuca pestek z czereśni. Wykorzystuje je w niezwykły sposób

21 czerwca 2023

Sezon na czereśnie w pełni. Jecie te pyszne i zdrowe owoce? Co robicie z pestkami? Lara Gessler ma sposób na wykorzystanie tych pozostałości z czereśni. Warto wypróbować jej patent.

Jedz czereśnie na zdrowie

Cena czereśni powoli spada, dlatego warto jeść te owoce. Nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale też właściwości zdrowotne. Te owoce bogate są w witaminy C, A, E i K. Do tego zawierają dużo błonnika, wapnia, żelaza, magnezu i potasu.

Jedzenie czereśni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób serca, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy. Spożywanie tych pysznych owoców dobroczynnie wpływa na nasz układ trawienny. Jednak co robić z pestkami czereśni?

Przenigdy nie pij ich w upały. Konsekwencje są dosłownie opłakane

Pestki czereśni- Lara Gessler ma na nie sposób

Najczęściej pestki czereśni lądują w koszu na śmieci. Jednak nie u Lary Gessler. Córka znanej restauratorki wykorzystuje te pozostałości po czereśniach. Pamiętajmy, żeby nie rozgryzać pestek czereśni, bo znajduje się w nich cyjanek. Ten jest trujący.

Gdy podajemy czereśnie dzieciom, powinniśmy wcześniej usunąć pestki. W ten sposób maluchy ich nie połknął. Lara Gessler jest mamą dwóch pociech, a z pestek przygotowuje aromat. Wykorzystuje go potem do wypieków.

Jak przygotować syrop cukrowy z czereśni?

Składniki:

  • szklanka pestek czereśni
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody

Pestki czereśni płuczemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier i wodę, doprowadzamy do wrzenia . Cały czas mieszamy, żeby nie przypalić syropu.

Gdy syrop powstanie, to odstawiamy go do wystudzenia, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Potem przelewamy do słoika lub butelki. Możemy go wykorzystać do wypieku ciast, ciasteczek i przygotowania deserów. Pisaliśmy o ogonkach czereśni. Informowaliśmy też o pysznym sposobie na czereśnie.

syrop
canva/sestovic

Źródło: pysznosci.pl

Niebywałe, co Lewandowska dodaje do kawy. Niepozorny owoc ulepsza jej smak
Właściciel Żabki włączył kamerę i powiedział całą prawdę. Największy sekret wyszedł na jaw
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy