Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Przenigdy nie wyrzucaj ogonków z czereśni. Mają cenne zastosowanie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.05.2023 20:07

Przenigdy nie wyrzucaj ogonków z czereśni. Mają cenne zastosowanie

czereśnie
Canva

Lubisz jeść czereśnie? A co robisz z ogonkami tych owoców? Pewnie tak jak większość osób- wyrzucasz? To błąd. Już nigdy tego nie rób. Ogonki czereśni mają niezwykłą moc i są lekarstwem na wiele schorzeń. Przygotuj napar z ogonków czereśni i ciesz się zdrowiem.

Czereśnie-pyszne i zdrowe owoce

Czereśnie są niezwykle smacznymi owocami, które nie tylko cieszą oko czy nasze kubki smakowe. Te sezonowe owoce są bardzo zdrowe. Są skarbnicą witamin z grupy B, które przeciwdziałają artretyzmowi. Zawierają też potas, który ma zbawienny wpływ na serce, nerki i stawy. Do tego witaminy A i C, które odtruwają organizm i poprawiają wygląd skóry.

Oprócz tego czereśnie zawierają żelazo i jod, który ma zbawienny wpływ na pracę tarczycy. Tę zdrową listę zamykają bioflawonoidy, które zalicza się do przeciwutleniaczy. Zwalczają one wolne rodniki. 

Zajrzała do zamrażarki dziadków. To co odkryła wywołuje ciarki

Ogonki czereśni- sposobem na szczupłą sylwetkę

Lubimy smak i zapach czereśni. Są to owoce niskokaloryczne, w 100 g mają 63 kalorie. Do tego mnóstwo błonnika, który syci i dobrze wpływa na układ trawienny. Pestek się pozbywamy, podobnie jak ogonków. Tych drugich nie powinniśmy wyrzucać. Ogonki czereśni mają ponoć jeszcze więcej wartości odżywczych, właściwości prozdrowotnych niż owoce. 

Ogonki czereśni to prawdziwa bomba witaminowa. Jednak co zrobić z ogonkami? Możemy przygotować z nich napar. Ma on działanie odchudzające i wspomagające metabolizm. Warto wykorzystać prozdrowotne działanie tej części czereśni. 

Jak przygotować napar z ogonków czereśni?

Napar z ogonków będzie naszym sprzymierzeńcem w drodze do szczupłej i zgrabnej sylwetki. W prosty sposób przygotujemy taki napar. Wystarczy zalać łyżeczkę posiekanych ogonków szklanką wrzącej wody. Napar zaparzamy przez 15 minut. Potem odcedzamy.

Żeby poprawić przemianę materii, napar należy pić dwa razy dziennie. Należy go stosować przez dwa tygodnie. Ma on gorzki smak, ale nie trzeba go dosładzać. Napar z ogonków czereśni ma też właściwości obniżające poziom kwasu moczowego. To dobra wiadomość dla osób, które zmagają się z dną moczanową i z innymi schorzeniami układu moczowego. Ostatnio pisaliśmy też o cenach czereśni. Podawaliśmy też pyszny przepis z wykorzystaniem czereśni. 

czereśnie

Źródło: beszamel.se.pl