Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Lepiej jeść jajka z białą, czy brązową skorupką? W końcu wszystko jasne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.04.2025 19:10

Lepiej jeść jajka z białą, czy brązową skorupką? W końcu wszystko jasne

jajka
Fot. jackmac34/Pixabay

Kiedy zbliżają się święta Wielkiejnocy, uświadamiamy sobie z całą mocą, że jajka mają różne kolory. Zastanawiamy się wtedy: które z nich są lepsze? Oto odpowiedź.

Czym skorupka za młodu...

Na kolor skorupek jajka nie zwracamy na co dzień szczególnej uwagi. Na półkach naszych sklepów dominują brązowe – czy jasne, czy ciemne – i takie zazwyczaj kupujemy. Zaczynamy o tym myśleć na Wielkanoc, kiedy poszukujemy jajek do farbowania.

Białe jajka nie są w polskich sklepach codziennością. Tymczasem w niektórych krajach, jak np. w USA (które najlepiej znamy z filmów) trudno, jak się wydaje, uświadczyć jajko w brązowej skorupce. Amerykanie jadają tylko te w białej. Komu jego dieta wychodzi bardziej na zdrowie?

jajka w dwóch kolorach

To najlepszy przepis na wielkanocną szynkę. Jeszcze zdążysz ją zrobić

Skąd różne kolory skorupek jajka?

Na początek obalmy więc mity. Kolor skorupki jajka nie ma związku z rasą kur, ani tym bardziej z ich sztucznymi modyfikacjami genetycznymi. Jedne i drugie są równie naturalne. Producenci jajek dostarczają po prostu na rynek jajka w takim kolorze, w jakim chcą je kupować klienci.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Mówi się więc, że sięgamy po brązowe jajka dlatego, że mają bardziej „naturalny” kolor, podobnie jak len czy wełna, które bez barwienia nie są śnieżnobiałe, a właśnie w odcieniach żółcieni czy beżu. Białe jajka wydają nam się nienaturalne, a przez to mniej zdrowe.

jajka w hurcie

Dlaczego inni wolą białe jajka

Tymczasem w zachodnich krajach, które nie mają tych uprzedzeń, białe jajka wydają się zdrowsze. Dlaczego? Może dlatego, że łatwiej widać, kiedy są domyte. Tak czy inaczej biel kojarzy się ze sterylnością, której od jajek oczekujemy.

Może to wszystko prawda, a może nie – nie znamy żadnych badań na ten temat. Dość powiedzieć, że producenci zapewniają nam jajka w naszym ulubionym kolorze skorupki selekcjonując kury pod kątem ich upierzenia. To ono decyduje o tym, czy jajko jest jasne, czy ciemne. Jasne kury to białe jajka, ciemne kury – brązowe.

brązowe jajka

Kolor skorupki jajka bez wpływu na zdrowie

W składzie jajek nie ma więc żadnej różnicy. Być może wiele się nie zmieni i tylko przed Wielkanocą będziemy poszukiwali białych jaj na kraszanki. Są jednak sygnały, że w naszej części świata może dojść do zmiany.

Okazuje się bowiem, że jasne kury są nieco wydajniejsze od ciemnych, jeśli chodzi o liczbę znoszonych jajek. Kierując się prostą kalkulacją pieniędzy, farmerzy mogą więc starać się wprowadzać jaśniejsze jaja do naszych sklepów. Być może za kilka lat jajka w naszych lodówkach będą świecić bielą.

Wypróbuj też przepis na mazurka z czekoladą i dowiedz się, jakie są najgorsze warzywa do rosołu.

jasne i ciemne jajka