Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Produkty, których lepiej nie wkładać do mikrofali
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 09.02.2021 01:00

Produkty, których lepiej nie wkładać do mikrofali

Mikrofalówka nie powinna być wykorzystywana do podgrzewania niektórych produktów
Flickr / Trausti Evans / CC BY 2.0

Bez wątpienia mikrofalówka jest bliska sercu wielu smakoszy. Możemy się na nią natknąć w niemal każdej kuchni, a niektórzy potrafią korzystać z niej praktycznie codziennie. Okazuje się, że kilka produktów nie powinno nigdy znaleźć się w mikrofalówce. 

Mikrofalówka nie nadaje się do wszystkiego

Mikrofalówka niejednokrotnie okazywała się bardzo przydatna. Właśnie za jej sprawą możemy w ekspresowo podgrzewać posiłki. Niektórzy przygotowują w tym urządzeniu tosty lub inne przekąski. Podgrzewanie pewnych produktów, może być opłakane w skutkach.

Z pewnością mikrofalówka może być uznawana za urządzenie, które cieszy się sporą popularnością. Powszechnie wiadomo, że w jej wnętrzu nie powinny znajdować się metalowe przedmioty. Jednak część produktów spożywczych, również nie nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce.

Mikrofalówka nie powinna być wykorzystywana do podgrzewania owoców. Niektóre z nich mogą nawet wybuchnąć. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Tipy, czegoś takiego możemy spodziewać się po winogronach.

Skoro już jesteśmy przy owocach, warto zauważyć, że ich suszone wydanie, także nie powinno być podgrzewane w ten sposób. Wówczas mikrofalówka będzie cała ubrudzona ich resztkami, które są wyjątkowo trudne do usunięcia.

Do czego jeszcze nie powinna być wykorzystywana mikrofalówka?

Ostre papryczki podkreślają smak niektórych dań. Lepiej zrezygnować z przygotowywania ich w mikrofalówce. Podczas podgrzewania zawarta w nich kapsaicyna zaczyna parować. W związku z tym po otwarciu urządzenia para z tą ostrą substancją może buchnąć nam prosto w twarz. Warto zauważyć, że kaspaicyna jest wykorzystywana w gazach pieprzowych. Ten fakt powinien nas dodatkowo zniechęcić do takiego postępowania.

Niektórzy smakosze mogą pomyśleć, że jajka i mikrofalówka są dobrym połączeniem. Zarówno ugotowany, jak i surowy nabiał pod wpływem podgrzewania w urządzeniu, może eksplodować. Wszystko przez brak ujścia dla pary.

Woda odgrywa istotną rolę w kulinariach. Niedawno wspominaliśmy o tym, jaką należy wykorzystywać podczas zaparzania kawy. Zgodnie z informacjami podanymi na portalu Tipy, mikrofalówka nie nadaje się do podgrzewania wody. Osiąga ona temperaturę przekraczającą 100 stopni Celsjusza i dodanie do niej torebki herbaty, może zaowocować wybuchem gorącej cieczy. Jeśli chcemy tego uniknąć, umieśćmy w niej jakikolwiek dodatek. Może to być, chociażby wspomniana już torebka herbaty.

Mikrofalówka oczywiście nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o gotowanie. Jeśli przygotowywanie posiłków jest Twoją pasją, koniecznie sprawdź, w jaki sposób nie popsuć rosołu. Wielu smakoszy nie zdaje sobie z tego sprawy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tipy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia