Smakosze.pl Przepisy Mało kto robi sok na zimę z tych owoców. W tym roku nastawię więcej niż jedną partię
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja

Mało kto robi sok na zimę z tych owoców. W tym roku nastawię więcej niż jedną partię

26 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zatrzymaj smak owoców i witaminy na zimę. Wystarczy, że przygotujesz z nich sok z tego przepisu. Wystarczy jeden łyk, aby polubić smak tego doskonałego napoju. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły dotyczące przygotowań.

Doskonały sok na zimę

Sok to prawdziwa skarbnica witamin , cennych składników odżywczych i co najważniejsze smaku. Napój tego typu jest uwielbiany przez wszystkich, ale zazwyczaj sięgamy po te gotowe ze sklepu, a przecież możemy przygotować go sami. Wtedy mamy pewność, że sok nie zawiera zbędnych substancji konserwujący i słodzących.

Właśnie taki będzie ten z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Dzięki owocom , na które sezon rozpocznie się już za chwilę, sok będzie bogaty w witaminy, które bez problemu sprawdzi się na zimę. Budowanie odporności jeszcze nigdy nie było aż tak proste.

gruszki.jpg
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja
Ostatnio dorzuciłem do chałwy 1 ekstra składnik. Wyszła lepsza niż kiedykolwiek

Gruszki to podstawa

Sok będzie miał wyjątkowy smak przez to, że jest przygotowany z gruszek. Sezon na ten owoc rozpoczyna się wraz z nadejściem września, co oznacza, że będzie dostępny już za chwilę. To jeden z powodów, dla których warto poznać przepis, a następnie przyrządzić taki sok właśnie teraz. Oprócz gruszek potrzebne będzie jeszcze kilka składników. Poznasz je wszystkie, kiedy zerkniesz na listę poniżej.  Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Moja Kuchnia Tanja , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 2 l wody
  • sok z jednej cytryny

Przepis na sok z gruszki

Przygotowanie soku rozpocznij od dokładnego umycia gruszek. Następnie obierz je, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Oczyszczone gruszki umieść w dużym garnku i zalej je wodą. Całość gotuj przez 20 minut.

Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij gruszki i przełóż do miski. Za pomocą blendera zblenduj je na jednolitą pulpę. Gdy będzie gotowa, przelej ją z do garnka. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj składniki i gotuj jeż przez 15 minut.

Gotowy sok przelej do wyparzonych szklanych butelek lub słoików. Szczelnie je zakręć. Tak przygotowany sok należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, a na pewno wytrzyma do zimy.

Sprawdź także inne zastosowanie liści laurowych oraz dowiedz się, co youtuber powiedział o pracy w piekarni .

sok z gruszek.jpg
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja
Żadna woda i mleko. Makłowicz dodaje do naleśników produkt, który kochały nasze babcie
Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser jest lepszy nawet niż szarlotka
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy