Mamy dla wszystkich najlepszy prezent na Święta. Dostaniesz go zupełnie za darmo, nie przegap
Przepiękna książka obfitująca w wiedzę o historii polskiej kuchni, o pochodzeniu przeróżnych zwyczajów kulinarnych i tradycyjnych dań trafia do Was zupełnie za darmo. Żeby ją pobrać, wystarczy skopiować link na końcu tekstu!
Tradycje kulinarne Polski
Magdalena Tomaszewska-Bolałek od lat zajmuje się badaniem tradycji kulinarnych różnych narodów. Jest autorką wielu książek, w tym również nagradzanych cennymi międzynarodowymi wyróżnieniami.
Jej najnowszy projekt może trafić do wszystkich!
Bardzo starannie wydana, doskonała pod względem edytorskim, obficie ilustrowana i licząca ponad 350 stron książka “Tradycje kulinarne Polski” można bowiem zupełnie za darmo pobrać w formie e-booka.
Wystarczy skopiować podany na końcu artykułu link i ściągnąć książkę na komputer, czytnik lub telefon. Smakosze mają zaszczyt patronować tej inicjatywie.
Skąd jest polska kuchnia?
Autorka stara się to tłumaczyć. Najpierw – ogólnie, potem – w podziale na poszczególne działy kuchni. Dowiemy się więc o dziejach typowego polskiego pieczywa, mięs, ziół, grzybów, ryb, nabiału czy alkoholi. Ta książka to potężna synteza opisu obyczajów przy stole, w kuchni i na polu na przestrzeni tysiącleci właściwie, dlatego, że Magdalena Tomaszewska-Bolałek sięga wstecz aż do dziejów Słowiańszczyzny.
Przy całej syntetyczności “Tradycji kulinarnych Polski”, w książce jest miejsce na anegdotę – na porównanie sposobu obchodzenia Bożego Narodzenia w różnych regionach Polski, na obfity katalog związanych z jedzeniem legend, na przegląd najdawniejszych tropów do dziejów omleta, na porównanie cech (i smaków!) polskich odmian jabłek lub przegląd różnorodności miodów. Do tego dania typowe dla każdego z regionów Polski, krytyczny przegląd ich nazw, podsumowanie polskich tradycji zbierackich lub panorama źródeł do historii kuchni.
A do tego tłukawica, zaguby, karminadle i mnóstwo ginących (lub mocno regionalnych) dań.
Piernik i miodownik
Pięknie wydana i sfotografowana książka obfituje również w przepisy. Przede wszystkim – nieoczywiste, dawne, regionalne, niestosowane dziś powszechnie. Lubelski piernik na smalcu zadziwia szybkością przygotowania i olbrzymią zawartością miodu.
Miodownik z kolei, od zawsze w Polsce z piernikiem konkurujący, występuje tu w wersji lekkiej, świeżej, a przy tym również bardzo szybkiej w przygotowaniu. Nie podajemy przepisów na te świąteczne wypieki. Można z łatwością je przeczytać ściągając darmową książkę.
Co zrobić, żeby ściągnąć książkę?
Monumentalne “Tradycje kulinarne Polski” w wersji drukowanej trafią do ponad 1000 polskich bibliotek. W wersji elektronicznej – do wszystkich chętnych. Nie trzeba niczego robić – żadnych pieniędzy, kwot na cele dobroczynne, podawania danych, składania deklaracji, klikania zgód – nic.
To obszerne kompendium wiedzy o polskiej kuchni czeka na Was tu. Wystarczy skopiować TEN LINK do wyszukiwarki:
https://bunkatura.pl/tradycje-kulinarne-polski