Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja rodzina nie chce jeść innego sernika niż czekoladowy. Co roku robię 2 blaszki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.12.2023 14:17

Moja rodzina nie chce jeść innego sernika niż czekoladowy. Co roku robię 2 blaszki

sernik czekoladowy
Canva/Pronina_Marina

Jeśli szukacie przepisu na kremowe i bardzo czekoladowe ciasto na Boże Narodzenie, to mam coś dla was. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a goście nie mogą odmówić sobie kolejnego kawałka tego ciasta. Nie ma się co dziwić, sernik czekoladowy jest obłędnie pyszny. 

Sernik czekoladowy najlepiej smakuje w święta

Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych ciast przez Polaków. Pieczemy go lub robimy na zimno. Może być przyrządzony na kruchym spodzie albo z dodatkiem owoców. Można do niego dorzuć też dorzucić czekoladę. 

Dla wszystkich smakoszy sernika, ale też czekolady mam przepis wprost idealny. To receptura na sernik czekoladowy. Niebo w gębie to za mało powiedziane. Robię go na Boże Narodzenie, bo uwielbia go moja rodzina. 2 blaszki znikają w mgnieniu oka. 

sernik czekoladowy
Canva/A_Lein
Przepis na tę sałatkę dostałam od babci. Powiedziała, że jest lepsza niż jarzynowa

Jak zrobić sernik czekoladowy?

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 ½ opakowania cukru waniliowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki 30%

Składniki na spód:

  • 180 g ciasteczek zbożowych
  • 80 g stopionego masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Przed przygotowaniem sernika czekoladowego musimy wyjąć 2 godziny wcześniej ser i śmietankę. W międzyczasie rozkruszamy ciasteczka, możemy zrobić to ręcznie lub użyć blendera. Dosypujemy kakao i wszystko mieszamy. Roztapiamy masło i dodajemy do ciasteczek z kakao.

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm. Na jej spód kładziemy masę ciasteczkową i wyrównujemy jej powierzchnię. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy spód przez 10 minut. Następnie zostawiamy do ostygnięcia. 

Sernik czekoladowy zachwyca smakiem

Twaróg przekładamy do miski, wsypujemy cukier zwykły i waniliowy. Miksujemy i dosypujemy mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę i miksujemy przez chwilę. Potem dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, schładzamy i dodajemy 2 łyżki masy serowej.  

To sprawi, że nie zrobią się nam grudki po dodaniu sera. Przekładamy masę do sera i miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Gdy sernik czekoladowy ostygnie, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Pisaliśmy, jak zrobić piernikowy sernik na święta. Radziliśmy, jak przyrządzić sernik z dodatkiem ciasta marchewkowego. 

sernik czekoladowy
Canva/olvas

Źródło: przyslijprzepis.pl