Smakosze.pl Porady Mieszam z wodą i piję na czczo. Ten turbo zdrowy miód jest praktycznie nieznany
Fot. Canva/DagnyWalter

Mieszam z wodą i piję na czczo. Ten turbo zdrowy miód jest praktycznie nieznany

27 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Miód do herbaty to przeszłość. Jedna z odmian tego cennego produktu ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Odpowiednio przygotowany napój z miodu poprawi funkcjonowanie twojego organizmu. O wszystkich szczegółach dowiesz się z dalszej części artykułu.

Miód lepszy niż inne

Miód to niezwykle istotny wartościowy produkt, który musi znaleźć się w diecie każdego z nas. Choć na pierwszy rzut oka, wydawać by się mogło, że każdy miód jest taki sam, prawda jest zupełnie inna. Produkty różnią się nie tylko smakiem i konsystencją, ale też nektarami, z których są wytwarzane, a nawet rodzajami. Każdy z nich ma również inne zastosowanie oraz działanie.

Okazuje się, że najlepszym miodem pod względem prozdrowotnym jest miód manuka. Produkt niepopularny w naszym kraju ma wiele cennych właściwości. W dalszej części artykułu poznasz je wszystkie, a w dodatku dowiesz się, jak odpowiednio przyjmować miód, aby dostarczyć cennych składników odżywczych.

manuka.jpg
Fot. Canva/KPS
Mało kto robi sok na zimę z tych owoców. W tym roku nastawię więcej niż jedną partię

Miód manuka - właściwości

Warto zainteresować się miodem manuka, ponieważ w kilogramie tego produktu znajduje się wyższe stężenie methylglyoxalu . Składnik ten decyduje o właściwościach leczniczych miodu. W kilogramie zwykłego miodu znajduje się 10 miligramów. W wypadku miodu manuka może być go nawet 50 razy więcej.

Dzięki takiej właściwości miód leczy różnego rodzaju dolegliwości. Spożywając go, wyleczysz wrzody żołądka, zespół nadwrażliwego jelita, a nawet refluks żołądkowo-przełykowy. W dodatku ma on działanie przeciwbakteryjne.

Jak spożywać miód manuka?

Aby miód manuka był skuteczny, należy odpowiednio go przygotować. Wystarczy 2 lub 3 łyżeczki miodu rozpuścić w szklance wody z sokiem z cytryny. Taki roztwór należy spożywać na czczo rano lub przed zaśnięciem wieczorem. Pamiętaj o tym, aby nie spożywać miodu, jeżeli chorujesz na cukrzycę. Stosując kuracje regularnie, efekty przyjdą bardzo szybko.

Sprawdź także

miód z wodą.jpg
Fot. Canva/ArxOnt
Żadna woda i mleko. Makłowicz dodaje do naleśników produkt, który kochały nasze babcie
Ostatnio dorzuciłem do chałwy 1 ekstra składnik. Wyszła lepsza niż kiedykolwiek
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy