Mieszam z wodą i piję na czczo. Ten turbo zdrowy miód jest praktycznie nieznany
Miód do herbaty to przeszłość. Jedna z odmian tego cennego produktu ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Odpowiednio przygotowany napój z miodu poprawi funkcjonowanie twojego organizmu. O wszystkich szczegółach dowiesz się z dalszej części artykułu.
Miód lepszy niż inne
Miód to niezwykle istotny wartościowy produkt, który musi znaleźć się w diecie każdego z nas. Choć na pierwszy rzut oka, wydawać by się mogło, że każdy miód jest taki sam, prawda jest zupełnie inna. Produkty różnią się nie tylko smakiem i konsystencją, ale też nektarami, z których są wytwarzane, a nawet rodzajami. Każdy z nich ma również inne zastosowanie oraz działanie.
Okazuje się, że najlepszym miodem pod względem prozdrowotnym jest miód manuka. Produkt niepopularny w naszym kraju ma wiele cennych właściwości. W dalszej części artykułu poznasz je wszystkie, a w dodatku dowiesz się, jak odpowiednio przyjmować miód, aby dostarczyć cennych składników odżywczych.
Miód manuka - właściwości
Warto zainteresować się miodem manuka, ponieważ w kilogramie tego produktu znajduje się wyższe stężenie methylglyoxalu . Składnik ten decyduje o właściwościach leczniczych miodu. W kilogramie zwykłego miodu znajduje się 10 miligramów. W wypadku miodu manuka może być go nawet 50 razy więcej.
Dzięki takiej właściwości miód leczy różnego rodzaju dolegliwości. Spożywając go, wyleczysz wrzody żołądka, zespół nadwrażliwego jelita, a nawet refluks żołądkowo-przełykowy. W dodatku ma on działanie przeciwbakteryjne.
Jak spożywać miód manuka?
Aby miód manuka był skuteczny, należy odpowiednio go przygotować. Wystarczy 2 lub 3 łyżeczki miodu rozpuścić w szklance wody z sokiem z cytryny. Taki roztwór należy spożywać na czczo rano lub przed zaśnięciem wieczorem. Pamiętaj o tym, aby nie spożywać miodu, jeżeli chorujesz na cukrzycę. Stosując kuracje regularnie, efekty przyjdą bardzo szybko.
Sprawdź także