Młode ziemniaki, młoda kapusta i chwila pracy. Strzelczyk pokazał swój patent na wiosenny obiad
Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis na najlepszy wiosenny obiad. Jest banalnie prosty i zrobisz go błyskawicznie. Wystarczy, że masz w domu młode ziemniaki i kapustę. Przygotujesz z nich doskonały obiad dla całej rodziny. Będą zachwyceni i na pewno poproszą o dokładkę. Zrób i przekonaj się sama.
Strzelczyk z nowym przepisem
Znany z programu MasterChef - Tomasz Strzelczyk - pokazał na swoim kanale na YouTubie, jak zrobić przepyszny i lekki obiad na wiosnę. Składa się on z młodych ziemniaków oraz młodej kapusty . Najlepsze jest to, że w łatwy i szybki sposób przygotujesz obiad dla całej rodziny.
Dzięki sezonowym składnikom danie będzie również tanie w przygotowaniu. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj przepis umieszczony w dalszej części artykułu i przygotuj je na obiad nawet dzisiaj. Domownicy będą zachwyceni. Na pewno poproszą o dokładkę.
Młode ziemniaki, kapusta i nie tylko
Jak już wiesz, głównymi składnikami są młoda kapusta i młode ziemniaki. Obecnie na te warzywa trwa sezon, więc nie będziesz miała problemu z ich dostępnością. Można je zakupić na każdym targowisku oraz w popularnych marketach. Oprócz nich będziesz potrzebować także innych składników oraz przypraw. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zacznij przygotowania.
Składniki:
- 700 g młodych ziemniaków
- ½ główki młodej kapusty
- 250 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pieprz
- sól
Przepis Strzelczyka na obiad
Ziemniaki obierz i gotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Boczek pokrój w małą kostkę, a następnie podsmaż go na rozgrzanej, lecz suchej patelni. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno pokrój je w kostkę. Świeży tymianek drobno posiekaj.
Umytą kapustę posiekaj w wąskie paski i przełóż ją do miski. Wsyp do niej sól, a następnie wymieszaj i postaw na chwilę. Do boczku dodaj odcedzone ziemniaki i podsmaż oba składniki. W razie potrzeby przekrój ziemniaki na pół. Dodaj do nich cebulę oraz tymianek i wymieszaj składniki.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek. Podsmaż go przez chwilę, a następnie wsyp posiekaną kapustę. Wsyp pieprz, wymieszaj składniki oraz smaż je przez 10 minut. Po tym czasie twój lekki, wiosenny obiad jest gotowy. Sprawdź przepis na wyśmienite ciasto oraz dowiedz się, jaki produkt właśnie trafił do Dino .