Smakosze.pl Przepisy Młode ziemniaki, młoda kapusta i chwila pracy. Strzelczyk pokazał swój patent na wiosenny obiad
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Młode ziemniaki, młoda kapusta i chwila pracy. Strzelczyk pokazał swój patent na wiosenny obiad

11 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis na najlepszy wiosenny obiad. Jest banalnie prosty i zrobisz go błyskawicznie. Wystarczy, że masz w domu młode ziemniaki i kapustę. Przygotujesz z nich doskonały obiad dla całej rodziny. Będą zachwyceni i na pewno poproszą o dokładkę. Zrób i przekonaj się sama.

Strzelczyk z nowym przepisem

Znany z programu MasterChef - Tomasz Strzelczyk - pokazał na swoim kanale na YouTubie, jak zrobić przepyszny i lekki obiad na wiosnę. Składa się on z młodych ziemniaków oraz młodej kapusty . Najlepsze jest to, że w łatwy i szybki sposób przygotujesz obiad dla całej rodziny.

Dzięki sezonowym składnikom danie będzie również tanie w przygotowaniu. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj przepis umieszczony w dalszej części artykułu i przygotuj je na obiad nawet dzisiaj. Domownicy będą zachwyceni. Na pewno poproszą o dokładkę.

ziemnaiki i boczek.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Okrasa zrobił taką wiosenną koperkową, że cieknie ślinka. Nie skończy się na jednym talerzu

Młode ziemniaki, kapusta i nie tylko

Jak już wiesz, głównymi składnikami są młoda kapusta i młode ziemniaki. Obecnie na te warzywa trwa sezon, więc nie będziesz miała problemu z ich dostępnością. Można je zakupić na każdym targowisku oraz w popularnych marketach. Oprócz nich będziesz potrzebować także innych składników oraz przypraw. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zacznij przygotowania.

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków
  • ½ główki młodej kapusty
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól

Przepis Strzelczyka na obiad

Ziemniaki obierz i gotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Boczek pokrój w małą kostkę, a następnie podsmaż go na rozgrzanej, lecz suchej patelni. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno pokrój je w kostkę. Świeży tymianek drobno posiekaj.

Umytą kapustę posiekaj w wąskie paski i przełóż ją do miski. Wsyp do niej sól, a następnie wymieszaj i postaw na chwilę. Do boczku dodaj odcedzone ziemniaki i podsmaż oba składniki. W razie potrzeby przekrój ziemniaki na pół. Dodaj do nich cebulę oraz tymianek i wymieszaj składniki.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek. Podsmaż go przez chwilę, a następnie wsyp posiekaną kapustę. Wsyp pieprz, wymieszaj składniki oraz smaż je przez 10 minut. Po tym czasie twój lekki, wiosenny obiad jest gotowy. Sprawdź przepis na wyśmienite ciasto oraz dowiedz się, jaki produkt właśnie trafił do Dino .

kapusta .jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy przepis na kotlety
Ten genialny trik sprawi, że słoiki w plastikowej siatce już nigdy nie będą się przewracać. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłam
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy