Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy przepis na kotlety
![mieszanie mięsa mielonego](https://images.iberion.media/images/1920/mieszanie_miesa_803d35b7e4.jpg)
Ulepsz tradycyjne kotlety mielone. Wystarczy zetrzeć na tarce jedne składnik i dodać go do mięsa. Z nim smakują wyśmienicie, a w dodatku są bardzo soczyste. Spróbujesz i już nigdy nie będziesz robiła kotletów mielonych inaczej. Sposób jest banalnie prosty.
Sposób na doskonałe kotlety mielone
Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są uwielbiane przez wszystkich i nie ma się co dziwić, ich smak potrafi zachwycić. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że można je ulepszyć. I to w bardzo tani i szybki sposób.
Polega on na tym, że do masy na kotlety dodaje się jeden, zaskakujący składnik. Jest tani i dzięki niemu kotlety staną się bardziej soczyste oraz smaczniejsze. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie będziesz robiła inaczej.
![tarcie cukinii.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_cukinii_3e734e6a2d.jpg)
Nie może zabraknąć tego składnika
Jak już wspomniałem, aby kotlety mielone były jeszcze smaczniejsze, wystarczy dodać jeden składnik. Jest nim cukinia. Na pewno nie kryjesz teraz zdumienia, ale zaufaj i spróbuj dodać to warzywo do masy na kotlety. Przekonasz się sama, że z nim smakują wybornie. Dodatkowo w tym przepisie cebula została zastąpiona szczypiorkiem. Wszystkie potrzebne produkty oraz ich dokładne gramatury zostały umieszczone na liście poniżej.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 cukinia (ok. 250 g)
- 1 jajko
- szczypior
- 10 g musztardy
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety mielone z cukinią
Umyty szczypior drobno posiekaj i wsyp do miski. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól ją odrobiną soli i wymieszaj. Do miski dodaj mięso, jajko i przypraw pieprzem oraz solą. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i przełóż ją do pozostałych składników. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wsyp odrobinę bułki tartej i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej kotlety. Na patelni rozgrzej olej, ułóż na nim uformowane kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad i gotowe. Sprawdź nowy sposób na młodą kapustę oraz dowiedz się, jak zrobić kolorowe pierogi.
![smażenie kotletów.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/smazenie_kotletow_f2c2227c78.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto bananowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bananowe_06b29b2940.jpg)
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_9393a42f04.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)