Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Jak dla mnie to najlepszy przepis na kotlety
![mieszanie mięsa mielonego](https://images.iberion.media/images/1920/mieszanie_miesa_803d35b7e4.jpg)
Ulepsz tradycyjne kotlety mielone. Wystarczy zetrzeć na tarce jedne składnik i dodać go do mięsa. Z nim smakują wyśmienicie, a w dodatku są bardzo soczyste. Spróbujesz i już nigdy nie będziesz robiła kotletów mielonych inaczej. Sposób jest banalnie prosty.
Sposób na doskonałe kotlety mielone
Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są uwielbiane przez wszystkich i nie ma się co dziwić, ich smak potrafi zachwycić. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że można je ulepszyć. I to w bardzo tani i szybki sposób.
Polega on na tym, że do masy na kotlety dodaje się jeden, zaskakujący składnik. Jest tani i dzięki niemu kotlety staną się bardziej soczyste oraz smaczniejsze. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie będziesz robiła inaczej.
![tarcie cukinii.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_cukinii_3e734e6a2d.jpg)
Nie może zabraknąć tego składnika
Jak już wspomniałem, aby kotlety mielone były jeszcze smaczniejsze, wystarczy dodać jeden składnik. Jest nim cukinia. Na pewno nie kryjesz teraz zdumienia, ale zaufaj i spróbuj dodać to warzywo do masy na kotlety. Przekonasz się sama, że z nim smakują wybornie. Dodatkowo w tym przepisie cebula została zastąpiona szczypiorkiem. Wszystkie potrzebne produkty oraz ich dokładne gramatury zostały umieszczone na liście poniżej.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 cukinia (ok. 250 g)
- 1 jajko
- szczypior
- 10 g musztardy
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety mielone z cukinią
Umyty szczypior drobno posiekaj i wsyp do miski. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól ją odrobiną soli i wymieszaj. Do miski dodaj mięso, jajko i przypraw pieprzem oraz solą. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i przełóż ją do pozostałych składników. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wsyp odrobinę bułki tartej i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej kotlety. Na patelni rozgrzej olej, ułóż na nim uformowane kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad i gotowe. Sprawdź nowy sposób na młodą kapustę oraz dowiedz się, jak zrobić kolorowe pierogi.
![smażenie kotletów.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/smazenie_kotletow_f2c2227c78.jpg)
![mielone mięso](https://images.iberion.media/images/origin/Wsyp_do_masy_na_mielone_wymieszaj_i_poczekaj_15_minut_Kotlety_beda_puszyste_i_cudownie_soczyste_e29cd0d264.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_f467abb20a.jpg)
![panierowanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_a844a9f96b.jpg)
![jajka na mięsie mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/klops1_238cd0bf93.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_417c5d1381.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_e6226c5b21.jpg)
![ciasto bananowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bananowe_06b29b2940.jpg)
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_9393a42f04.jpg)
![domowa kiełbasa](https://images.iberion.media/images/origin/domowa_kielbasa_c4907fc171.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_schabowe_a51aeccd37.jpg)
![faszerowania cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_856f91e732.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_94301a5bb5.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_73adb630ae.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_790517aa31.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![zupa z kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_kalarepy_d6ea42703b.jpg)
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_df4debd88c.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_10b7d7f90b.jpg)
![mięso na kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_3_74501bf98a.jpg)
![obiad z szynki wieprzowej](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_szynki_wieprzowej_5794ee61ab.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![karkówka](https://images.iberion.media/images/origin/karkowka_df22d67853.jpg)
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_b99500519e.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![Zapiekanka z cukinii Marta Lewandowska](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_z_cukinii_Marta_Lewandowska_028138e237.png)
![babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/babeczki_bez_pieczenia_141bfb90bc.jpg)
![Chleb razowy, zdrowy chleb](https://images.iberion.media/images/origin/Chleb_razowy_e8b0a49e06.jpg)
![Dorada z grilla](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_07_02_T160143_066_6c355f7b92.jpg)
![ogórki małolsolne bez zalewy](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_e60ffe868c.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)