Rodzina prosi mnie o to ciasto raz w tygodniu. Jest tak dobre, że robię od razu 2 blaszki
Te pyszne ciastka z kakaową polewą przypominają z wyglądu naszą wuzetkę. Są jednak bardzo proste w przygotowaniu. Nie zawierają za to warstwy bitej śmietany – chyba że zdecydujemy się ją dodać.
Kakaowe ciasto
Aby przygotować to ciasto, mieszamy dwie masy, z których jedną wypiekamy, a drugą gotujemy. Dość oryginalnym trikiem w tym przepisie jest podwójne użycie jednej z tych mieszanek – najpierw jako płynu o funkcji podobnej do ponczu, a później jako polewy. Jest to możliwe dzięki jednej z najprostszych technik kulinarnych: redukcji płynów.
To ciasto to kakaowa bomba i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady i pokrewnych smaków. Któż zaś do nich nie należy? Wystarczy więc uzbroić się w kilka podstawowych składników i w chwilę wyczarować taki świetny deser.
Poznaj Białe Czerwone – przekonuje znana restauratorka. Agnieszka Kręglicka zaprasza na festiwal polskiego winaDeser z kakao i mlekiem
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Ricette dolci, gdzie podobne ciasto udekorowane jest wiórkami kokosowymi. Można zamiast nich użyć oczywiście odrobiny bitej śmietany, posypki czy dowolnych innych dekoracji – albo nie używać ich wcale.
Składniki
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 300 ml oleju słonecznikowego
- 600 ml mleka
- 80 g kakao
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pieczemy ciasto kakaowe
W misce miksujemy jajka ze 150 g cukru. Kiedy zmienią się w jednolitą, dobrze napowietrzoną masę, dolewamy 200 ml oleju i 200 ml mleka. Po wymieszaniu dodajemy łyżeczkę aromatu waniliowego.
Przesiewamy 160 g mąki z 40 g kakao i proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy sypkie produkty do masy jajecznej, mieszając po każdej porcji. Postępujemy tak, aż ciasto będzie dokładnie wymieszane.
Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy „do suchego patyczka”.
W rondelku mieszamy pozostałe mleko (400 ml), cukier (100 g), olej słonecznikowy (100 ml) i kakao (40 g). Kiedy składniki są dobrze połączone, stawiamy rondelek na palniku i podgrzewamy, aż zawrze.
Ciasto wyjęte z piekarnika można od razu podzielić na porcje. Polewamy je po wierzchu płynem, używając mniej więcej połowy zawartości rondelka.
Naczynie z drugą połową płynu odstawiamy z powrotem na palnik i na minimalnej mocy gotujemy. Płyn powinien zacząć się zagęszczać. Kiedy będzie już na tyle gęsty, by nie wsiąknąć w ciasto, wylewamy go tak, by stworzył polewę. Póki jest gorący, można po wierzchu udekorować ciasto według uznania.
Wypróbuj też przepis na ciasto bananowe i niezawodną recepturę na biszkopt.