Do Dino właśnie trafiły knedliki śliwkowe. Możesz zjeść na obiad, możesz zjeść na deser
W sieci Dino, jednej z najbardziej rozpowszechnionych w Polsce sieci sklepów, pojawia się kolejny produkt, na który warto zwrócić uwagę. Knedliki śliwkowe to pomysł na szybki obiad lub podwieczorek w zabieganym dniu.
Knedliki śliwkowe w Dino
Sieć supermarketów Dino poszerza swój asortyment o nowy produkt polskiej firmy Buchcik. Knedliki z nadzieniem śliwkowym to kolejna pozycja w ofercie sklepu po podobnych z innymi przetworami owocowymi i z czekoladą.
Warto zwrócić uwagę na tę linię produktów. Nie tylko dlatego, że producent zapewnia o ich dobrym składzie i etycznym przygotowaniu, choć to też jest argument. Knedliki przygotowane są z użyciem jaj z wolnego wybiegu, niskotłuszczowe i pozbawione konserwantów.
Poznaj Białe Czerwone – przekonuje znana restauratorka. Agnieszka Kręglicka zaprasza na festiwal polskiego winaDoskonała przekąska dla dzieci i dorosłych
Ale przede wszystkim takie knedliki to świetny pomysł na obiad albo podwieczorek. Zwane, w zależności od tradycji, także pampuchami czy pyzami, przez dekady były, a w niektórych domach wciąż są wśród ulubionych przez dzieci obiadów.
Wszystko to za sprawą nadzienia owocowego (albo, jak w jednej wersji z Dino, czekoladowego), które ten bogaty w węglowodany posiłek okrasza słodko-kwaśnym smakiem. Do takich pampuchów doskonale sprawdza się śmietana, podana w wersji kwaśnej, lekko osłodzona, albo wręcz ukręcona z łyżeczką cukru waniliowego lub odrobioną aromatu z wanilii.
Gotowe pyzy w Dino
Ostatnimi czasy knedliki i podobne im potrawy mączne odeszły nieco w niepamięć. Z pewnością winą za to obciążyć można częściowo czas, który należy poświęcić w kuchni na przygotowanie podobnej potrawy. Jednak dzięki obecności gotowych produktów na półkach supermarketów problem ten na naszych oczach znajduje rozwiązanie.
Gotowe pampuchy wystarczy rozpakować z opakowania i odgrzać – na przykład na parze. Świetnie sprawdzą się również pokrojone w kromki i odsmażone na odrobinie masła. By można je było zaserwować podobnie jak robi się to w Czechach do np. gulaszu, Buchcik produkuje także knedla czeskiego – w podłużnym wydaniu, łatwiej dzielony na kromki.
Gama nadziewanych wersji obejmuje, oprócz wprowadzonej właśnie śliwkowej, także knedliki czekoladowe, truskawkowe, jagodowe i malinowe.
Wypróbuj też przepisy na steki z młodej kapusty i rybę pieczoną w folii.