Smakosze.pl Przepisy Moja babcia robi obłędną surówkę z kiszonej kapusty. Dodaje do niej składnik, o jakim bym nigdy nie pomyślała
YT/SmakowiteDania

Moja babcia robi obłędną surówkę z kiszonej kapusty. Dodaje do niej składnik, o jakim bym nigdy nie pomyślała

6 listopada 2023

Surówka z kapusty kiszonej często gości z moim domu. Ostatnio dotarłam do przepisu mojej babci, w którym na liście składników znalazłam nieoczywisty produkt. Byłam tak zaintrygowana, że musiałam spróbować. Połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę.

Kapusta kiszona w surówce jest pyszna

Kwaśna, przełamana zazwyczaj słodyczą marchewki, kapusta w wersji kiszonej powinna być stałym elementem naszego jadłospisu. Najprościej ją włączyć, poprzez przygotowanie smacznej surówki.

Dotychczas do domowego wyrobu dodałam posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i olej rzepakowy. Babciny zeszyt z przepisami zainspirował mnie jednak do kulinarnych eksperymentów. Co dodałam do surówki? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Pyszna surówka z kiszonej kapusty wymaga śmietany.jpg
canva/peredniankina
Lekarz alarmuje: Na tych tłuszczach nigdy niczego nie smaż. Ryzykujesz udar albo zawał

Przepis na babciną surówkę z kapusty kiszonej

W surówce z kapusty kiszonej mojej babci obowiązkowym elementem była kwaśna śmietana. Gdy spróbowałam tego połączenia, moje zaskoczenie było ogromne. Początkowy sceptycyzm ustąpił zaciekawieniu i śmiało mogę powiedzieć, że teraz jest to mój ulubiony dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1 słoik kapusty kiszonej o pojemności 500 ml
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu

Lista składników na surówkę jest krótka, a kupicie je w każdym sklepie. Kapustę oczywiście warto ukisić samodzielnie, jednak kluczowy będzie dodatek nabiału. To on przyjemnie zrównoważy ostrość cebuli i sprawi, że surówka będzie miała bogatszy smak. Warto się przekonać, bo — jak pokazuje babcina instrukcja — przygotowanie jest dziecinnie proste.

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej? Babcia dodawała śmietanę

Odsączoną z płynu kiszoną kapustę najpierw starannie siekam. Przenoszę ją do większej miski. Cebulę pozbawiam łupiny i również kroję w drobną kostkę.

Wrzucam do kapusty, po czym dodaję jeszcze rozdrobnioną zieleninę i pieprz. Wszystkie składniki łączę jeszcze kwaśną śmietaną i odstawiam na 30 minut, by smaki się przegryzły.

Jak podawać surówkę z kapusty kiszonej?

Rarytas pasuje do niemal każdego dania mięsnego lub roślinnego. Dobrze zgra się z kotletami schabowymi z kostką lub pieczonymi pulpetami z wędzonego tofu. Możecie też wrzucić do niego ciecierzycę lub fasolę z puszki i zjeść z chlebem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na surówki. Szczególnie polecamy klasykę w postaci lekkiego rarytasu z marchewki i jabłka . Być może skusi was też prosta surówka z dodatkiem kalarepy .

Kapusta kiszona na surówkę idealna.jpg
canva/elenahramovaphotos
Moja babcia zawsze tak zmiękczała pigwę przed pokrojeniem. Teraz ja tez stosuję tę samą sztuczkę
Wiele osób słodzących herbatę miodem nie ma o tym pojęcia. Skutki takiego działania mogą być opłakane
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy