Smakosze.pl

canva/vladm

Moja babcia zawsze tak zmiękczała pigwę przed pokrojeniem. Teraz ja tez stosuję tę samą sztuczkę

6 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przetwory z pigwy są smaczne i obfitują w wiele cennych składników odżywczych. Jednak ich przygotowanie, ze względu na twardość owocu, może stanowić wyzwanie. Odkąd babcia podpowiedziała mi jak ją zmiękczyć, częściej się na nie decyduję. Sposób jest prosty i niezawodny.
 

Przyrządzanie pigwy nie musi być czasochłonne

Z kwaśnego owocu bardzo często przygotowuje się dżem. Twardość znacznie utrudnia jedzenie go na surowo i zdaniem wielu smakoszy jedynym sposobem na zniwelowanie jej jest gotowanie. Myślałam podobnie, dopóki moja babcia nie zdradziła mi, jak w prostszy sposób pozbyć się problemu.

Jej metoda pozwala na szybkie i sprawne pokrojenie pigwy. Gdy zobaczyłam, jak łatwe staje się to zadanie, wiedziałam, że będę próbowała powtórzyć ten sukces w domu. Co dokładnie należy zrobić, wyjawiam w dalszej części artykułu.

Z pigwy nie tylko dżem.jpg
canva/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova
słodzenie herbaty miodem

Wiele osób słodzących herbatę miodem nie ma o tym pojęcia. Skutki takiego działania mogą być opłakane

CZYTAJ DALEJ

Pigwa miękka jak nigdy wcześniej

Plastry owocu idealne do przełożenia mięs czy przełamania smaku deserów uzyskacie bardzo szybko, jeśli zdecydujecie się na dokładne usunięcie meszku z owocu i wymoczenie go w wodzie. Po umyciu trzeba pigwę wyszorować i tak potraktowaną zanurzyć w dopiero co zagotowanej wodzie.

Po 30 minutach takiej kąpieli przeniesiemy ją jeszcze do naczynia z lodowatą wodą. Spędzone w tym płynie 20 minut zaowocuje uzyskaniem produktu, którego krojenie będzie prostsze niż kiedykolwiek wcześniej.

Jak wykorzystać pigwę w kuchni?

Pokrojonego owocu można używać podobnie jak cytryny np. przygotowując z niego sok lub syrop. Przesypane cukrem owoce bez gniazd nasiennych mogą też być świetnym materiałem na nalewkę.

Na naszej stronie znajdziecie również przepis na znakomity turecki dżem z tego owocu . Być może zainteresuje was też idealna do herbaty pigwowa konfitura — jej kwaskowość świetnie zgrywa się z czarnym naparem.

Pigwa zmieknie.jpg
canva/peredniankina
Prosty przepis na kopytka

To mój ulubiony przepis na kopytka. Robię je z 2 składników, wychodzą mięciutkie i delikatne

CZYTAJ DALEJ
Rogaliki z orzechowym nadzieniem

Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >