Lekarz alarmuje: Na tych tłuszczach nigdy niczego nie smaż. Ryzykujesz udar albo zawał
Smażenie to jedna z podstawowych czynności w kuchni. Wysoka temperatura, odrobina tłuszczu na patelnię i ląduje na nim kawałek mięsa, warzywa czy jajka. Jednak ryzyko bardzo poważnej i nagłej choroby jest tuż. I nie chodzi o zawartość tłuszczu.
Smaż jak prababcia
W podgrzewanym tłuszczu zachodzą reakcje chemiczne, jednak – reakcje, czyli zmiany, są różne dla różnych tłuszczy. Dla naszego zdrowia ma znaczenie budowa chemiczna, czyli „skład” danego tłuszczu a nie stopień jego „tłustości”.
Nasze babcie smażyły na smalcu. Miały racje – obok masła klarowanego i oleju kokosowego – smalec to jeden z tłuszczów, których budowa pozwala na podgrzewanie. Reakcje chemiczne zachodzące w smalcu, maśle (najlepiej klarowanym, jest czyściejsze) i oleju kokosowym są nieszkodliwe, bo budowa tych tłuszczów jest inna niż np. olejów roślinnych.
Moja babcia zawsze tak zmiękczała pigwę przed pokrojeniem. Teraz ja tez stosuję tę samą sztuczkęMyślisz, że olej to samo zdrowie?
Oleje roślinne są wspaniałe, zdrowe i pyszne. Dostarczają organizmowi kwasów nienasyconych omega-3 i omega-6, które są nam potrzebne w produkcji hormonów, regulacji krzepnięcia krwi, likwidacji procesów zapalnych i zapobiegają cukrzycy.
Są to jednak oleje do spożycia na zimno.
Tego przenigdy nie podgrzewaj
Olej rzepakowy, słonecznikowy a zwłaszcza superzdrowy olej lniany po podgrzaniu zmieniają się w cichego zabójcę.
Kwasy omega-3 stanowią dla nas niebezpieczeństwo po przekroczeniu temperatury 50 stopni, omega-6 - 80 stopni
-ostrzega dr Michał Mularczyk, internista, kardiolog i dietetyk, ekspert znany z popularnych programów telewizyjnych.
Smażąc na olejach roślinnych fundujemy sobie miażdżycę, która może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu
-alarmuje lekarz.
Dlatego warto skorzystać z mądrości naszych babć, które nie obrażały się na smalec, choć powodował w kuchni nieprzyjemny zapach. Olej na patelni wygląda dobrze tylko w telewizyjnych reklamach. Zrobienie idealnych sadzonych przestało być dla mnie tajemnicą. Podczas smażenia ryby za wszelką cenę unikaj tej czynności.