Smakosze.pl

Canva / Getty Images

Lekarz alarmuje: Na tych tłuszczach nigdy niczego nie smaż. Ryzykujesz udar albo zawał

6 Listopada 2023

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Smażenie to jedna z podstawowych czynności w kuchni. Wysoka temperatura, odrobina tłuszczu na patelnię i ląduje na nim kawałek mięsa, warzywa czy jajka. Jednak ryzyko bardzo poważnej i nagłej choroby jest tuż. I nie chodzi o zawartość tłuszczu.

 

Smaż jak prababcia

W podgrzewanym tłuszczu zachodzą reakcje chemiczne, jednak – reakcje, czyli zmiany, są różne dla różnych tłuszczy. Dla naszego zdrowia ma znaczenie budowa chemiczna, czyli „skład” danego tłuszczu a nie stopień jego „tłustości”.

Nasze babcie smażyły na smalcu. Miały racje – obok masła klarowanego i oleju kokosowego – smalec to jeden z tłuszczów, których budowa pozwala na podgrzewanie. Reakcje chemiczne zachodzące w smalcu, maśle (najlepiej klarowanym, jest czyściejsze) i oleju kokosowym są nieszkodliwe, bo budowa tych tłuszczów jest inna niż np. olejów roślinnych.

smażenie na smalcu.jpg
Canva / Lazaros Papandereou
Krojenie pigwy

Moja babcia zawsze tak zmiękczała pigwę przed pokrojeniem. Teraz ja tez stosuję tę samą sztuczkę

CZYTAJ DALEJ

Myślisz, że olej to samo zdrowie?

Oleje roślinne są wspaniałe, zdrowe i pyszne. Dostarczają organizmowi kwasów nienasyconych omega-3 i omega-6, które są nam potrzebne w produkcji hormonów, regulacji krzepnięcia krwi, likwidacji procesów zapalnych i zapobiegają cukrzycy.
Są to jednak oleje do spożycia na zimno.

Tego przenigdy nie podgrzewaj

Olej rzepakowy, słonecznikowy a zwłaszcza superzdrowy olej lniany po podgrzaniu zmieniają się w cichego zabójcę

Kwasy omega-3 stanowią dla nas niebezpieczeństwo po przekroczeniu temperatury 50 stopni, omega-6 - 80 stopni

-ostrzega dr Michał Mularczyk, internista, kardiolog i dietetyk, ekspert znany z popularnych programów telewizyjnych.

Smażąc na olejach roślinnych fundujemy sobie miażdżycę, która może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu

-alarmuje lekarz.

Dlatego warto skorzystać z mądrości naszych babć, które nie obrażały się na smalec, choć powodował w kuchni nieprzyjemny zapach. Olej na patelni wygląda dobrze tylko w telewizyjnych reklamach. Zrobienie idealnych sadzonych przestało być dla mnie tajemnicą . Podczas smażenia ryby za wszelką cenę unikaj tej czynności .

smażenie na oleju.jpg
Canva / vinicef
Prosty przepis na kopytka

To mój ulubiony przepis na kopytka. Robię je z 2 składników, wychodzą mięciutkie i delikatne

CZYTAJ DALEJ
Rogaliki z orzechowym nadzieniem

Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >