Moja teściowa robi najlepsze kotlety mielone. Zawsze dodaje do mięsa składnik znany z gołąbków
Kotlety mielone z ryżem są wyśmienite. Po raz pierwszy zobaczyłam je u mojej teściowej, która serwowała danie z sosem i surówką. Przepis jest tak prosty, że trudno przejść obok niego obojętnie. Rodzina z pewnością się zachwyci.
Przepis na wyśmienite kotlety mielone z ryżem
Jeśli jecie mięso, warto pokusić się połączenie mielonej wołowiny i rozdrobnionej łopatki wieprzowej. Doskonale pasują do znanego z gołąbków skrobiowego dodatku, a wykonanie nie sprawia trudu. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 spora cebula
- 2 duże jaja
- 2 czerstwe bułki
- około 150 ml mleka lub wody
- 2 szklanki suchego ryżu
- 1 litr wody do ugotowania ryżu
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z ryżem? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od zalania bułek mlekiem lub wodą. Odstawiamy je na bok. Ryż gotujemy na sypko w odmierzonej wodzie. Na początku doprowadzamy płyn do wrzenia, w międzyczasie płucząc ryż na sicie.
Gdy woda zawrze, solimy ją, wrzucamy ziarno, mieszamy i przykrywamy garnek. Pozostawiamy na kwadrans na niewielkim ogniu. W międzyczasie cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec delikatnie solimy.
Mielone mięso łączymy z nasiąkniętą, lecz nie odciskaną z płynu bułką. Wrzucamy przestudzony ryż oraz cebulę z patelni. Wbijamy też jaja, po czym doprawiamy masę solą i pieprzem.
Wyrabiamy dłońmi przez kilka minut, na koniec formując zgrabne lekko spłaszczone kotlety mielone z ryżem. Obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy na rumiano z obu stron, korzystając najpierw z dużej a po około 2 minutach ze średniej mocy palnika.
Jak podać kotlety mielone z ryżem?
Danie zawiera już produkt z węglowodanami, dlatego konieczna będzie jedynie smaczna surówka lub przyrządzone na parze czy duszone warzywa. Możecie zrobić jeszcze sos np. koperkowy , lecz nie jest to konieczne.
Na naszej stronie znajdziecie smaczne propozycje surówek idealnych do soczystych kotletów mielonych z ryżem. Spróbujcie np. smakołyku z białej kapusty przygotowanego niczym w chińskiej restauracji. Być może skusi was nietuzinkowy colesław z czerwonej kapusty .