Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne pulpety w sosie koperkowym. Pomysł na prosty obiad

Obłędne pulpety w sosie koperkowym. Pomysł na prosty obiad

Pulpety w sosie koperkowym — formowanie
canva/slovegrove

Pulpety w sosie koperkowym są prostym w przygotowaniu daniem, idealnym na weekendowy obiad dla całej rodziny. Ich formowanie będzie jeszcze łatwiejsze, jeśli zwilżycie dłonie wodą. Wypróbujcie ten patent koniecznie.

Pulpety są jednym ze sposobów podania mięsa mielonego. Podpowiadaliśmy wam już jak je przyrządzić z sosem kurkowym czy duszoną kapustą. Tym razem delikatne, gotowane w bulionie mięso podamy z sosem na bazie śmietanki i aromatycznego koperku. Skusicie się?

Przepis na smaczne pulpety w sosie koperkowym

Składniki na pulpety:

  • ok. 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego

  • 700 g łopatki wieprzowej

  • 1 średnia cebula

  • 2 małe jaja

  • 2 małe kajzerki

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos koperkowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%

  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej

  • 1 niewielki ząbek czosnku

  • 2 łyżeczki posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie pulpetów:

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywo, aż się zeszkli. Bulion lub rosół powoli podgrzewamy. Kajzerki zalewamy wodą i moczymy przez około 5 minut.

Odciskamy pieczywo, rozdrabniamy je i wrzucamy do dużej miski. W naczyniu umieszczamy również mięso mielone, jaja, podsmażoną cebulę i przyprawy. Starannie łączymy składniki ze sobą. Zwilżamy dłonie i formujemy okrągłe pulpety.

Smażymy je przez do delikatnego zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przenosimy je do gorącego bulionu. Całość gotujemy przy średniej mocy palnika przez 15-17 minut. Podajemy z ziemniakami, sosem koperkowym i marchewką z groszkiem.

Przygotowanie sosu koperkowego:

Na patelnię wlewamy 150 ml śmietanki kremówki. Podgrzewamy ją delikatnie wraz z rozdrobnionym ząbkiem czosnku, koperkiem i solą oraz pieprzem.

W szklance łączymy pozostałe 100 ml śmietanki z mąką. Wlewamy zagęstnik na patelnię i starannie mieszamy. Gdy całość zgęstnieje, wyłączamy grzanie. Sosem polewamy wyłożone na talerz pulpety.

Pulpety w sosie będą smaczne z makaronem
Pulpety w sosie będą smaczne z makaronem

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram