Obłędne pulpety w sosie koperkowym. Pomysł na prosty obiad
Pulpety w sosie koperkowym są prostym w przygotowaniu daniem, idealnym na weekendowy obiad dla całej rodziny. Ich formowanie będzie jeszcze łatwiejsze, jeśli zwilżycie dłonie wodą. Wypróbujcie ten patent koniecznie.
Pulpety są jednym ze sposobów podania mięsa mielonego. Podpowiadaliśmy wam już jak je przyrządzić z sosem kurkowym czy duszoną kapustą. Tym razem delikatne, gotowane w bulionie mięso podamy z sosem na bazie śmietanki i aromatycznego koperku. Skusicie się?
Przepis na smaczne pulpety w sosie koperkowym
Składniki na pulpety:
ok. 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
700 g łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
2 małe jaja
2 małe kajzerki
pół łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos koperkowy:
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
1 niewielki ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanego koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie pulpetów:
Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywo, aż się zeszkli. Bulion lub rosół powoli podgrzewamy. Kajzerki zalewamy wodą i moczymy przez około 5 minut.
Odciskamy pieczywo, rozdrabniamy je i wrzucamy do dużej miski. W naczyniu umieszczamy również mięso mielone, jaja, podsmażoną cebulę i przyprawy. Starannie łączymy składniki ze sobą. Zwilżamy dłonie i formujemy okrągłe pulpety.
Smażymy je przez do delikatnego zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przenosimy je do gorącego bulionu. Całość gotujemy przy średniej mocy palnika przez 15-17 minut. Podajemy z ziemniakami, sosem koperkowym i marchewką z groszkiem.
Przygotowanie sosu koperkowego:
Na patelnię wlewamy 150 ml śmietanki kremówki. Podgrzewamy ją delikatnie wraz z rozdrobnionym ząbkiem czosnku, koperkiem i solą oraz pieprzem.
W szklance łączymy pozostałe 100 ml śmietanki z mąką. Wlewamy zagęstnik na patelnię i starannie mieszamy. Gdy całość zgęstnieje, wyłączamy grzanie. Sosem polewamy wyłożone na talerz pulpety.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Źródło: poprostupycha