Smakosze.pl Porady Na czym smażyć jajka sadzone? 1 propozycja może zaskoczyć
canva/pilotL39

Na czym smażyć jajka sadzone? 1 propozycja może zaskoczyć

9 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Na czym smażyć jajka sadzone? Możliwości jest kilka, ale jedna propozycja może cię zaskoczyć. Do smażenia jajek można bowiem użyć nie tylko oleju lub masła, ale też śmietany. Poznaj ten nowatorski sposób na przygotowanie nieco lżejszych, ale też wyraźniejszych w smaku sadzonych jaj.

Przygotowanie sadzonych jajek jest banalne. Jednak szczegóły wpływają na to, czy będą one takie, jak lubimy, czy jednak mniej udane. Idealne jajko sadzone powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Ta sztuka jednak nie zawsze się udaje. Łatwo bowiem o zrumienienie białka lub ścięcie żółtka, co nie jest pożądane w przypadku sadzonych jajek.

Na to, czy jajka sadzone wyjdą idealne, wpływa więc temperatura i czas smażenia jaj, ale też ich świeżość oraz to, na czym je smażymy. Im świeższe jajka, tym mniejsza ich skłonność do rozlewania się. A w sadzonych jajkach chodzi też o to, by żółtko było wyraźnie oddzielone od białka. Temperatura smażenia jaj nie może być zbyt wysoka, bo wtedy białko zacznie się rumienić. Czas należy dostosować do swoich upodobań.

Na czym najlepiej smażyć sadzone jajka?

Jajka sadzone chyba najczęściej smażymy na oleju, choć do tego celu można użyć nawet zwykłego masła. Oczywiście klarowane będzie idealne, ale nie jest ono konieczne. Masło potrafi dodać jajkom charakterystycznego, przyjemnego smaku i co istotne, nie pali się przy niewysokiej temperaturze smażenia jaj.

Ciekawym produktem do smażenia sadzonych jajek jest też śmietana. Najlepiej użyć słodkiej śmietanki kremówki, bo zawiera dużo tłuszczu i dobrze znosi podgrzewanie. Smażąc jajka sadzone na śmietanie trudno je przypalić, a nawet przegrzać. Smak, tak przyrządzonych jaj jest wyborny, a poza tym otrzymujemy sos, którym można polać np. młode ziemniaki.

Przepis na jajka sadzone na śmietanie

Składniki:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

Przygotowanie sadzonych jajek

Śmietankę wylej na zimną patelnię i podgrzej ją, aż zawrze. Na gorący płyn wybij ostrożnie jajka, lekko oprósz je solą i pieprzem.

Patelnię przykryj i zestaw z ognia, by ścinanie jajek nie zostało zaburzone przez gotującą się śmietanę.

Gdy śmietanka trochę przestygnie, ponownie postaw patelnię na niedużym ogniu i podgrzewaj ją do czasu, aż białka się zetną, a śmietana zgęstnieje.

Z naszej strony dowiesz się też, jak zrobić idealne jajko w koszulce , a także, jak przygotować jajka po wiedeńsku .

jajka sadzone
canva/4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy, kulinarneprzeboje

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy