Na obiad zrobiłam kluski kładzione. Znalazłam przepis z 1980 roku
Szukasz pomysłu na szybki, tani i pożywny obiad? Przygotuj kluski kładzione z mięsną okrasą. Przepis na kluski kładzione znalazłam w jednej z książek kucharskich z 1980 roku. Do masy oprócz mąki i jajka dodawano jeszcze jeden składnik. Kluski są przepyszne!
Pyszny obiad w kilkanaście minut
Kluski kładzione są świetnym pomysłem na obiad . Podane z okrasą smakują cudownie. Kluski te to jeden z prostych i niezwykle tanich przepisów. Do przygotowania potrawy potrzebujemy jedynie mąki, jajek i żółtego sera.
Sekretem smaku klusek kładzionych jest okrasa. Danie do lekkich nie należy, ale raz na jakiś czas warto je przygotować. Podobnie jak prażuchy, kluski kładzione możemy podawać z kefirem, maślanką lub kwaśnym mlekiem.
![ciasto na kluski kłdzione.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_na_kluski_kldzione_931ed11aa7.jpg)
Kluski kładzione. Przepis z 1980 roku
Z podanych składników przygotujesz 2-3 porcje klusek.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g sera żółtego, np. Gouda
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na okrasę:
- duża cebula
- pół kiełbasy wieprzowej
- smalec do smażenia
- szczypiorek
Jak przygotować kluski kładzione?
Kiełbasę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na smalcu podsmaż mięso, a następnie dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli, odstaw. Zetrzyj ser na tarce. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj sól.
![smażenie cebuli.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/smazenie_cebuli_ea519c415e.jpg)
Do składników wlej odrobinę letniej wody i wymieszaj. Następnie dodaj ser i ponownie połącz. Masę wykładaj łyżką na osoloną, wrzącą wodę. Gotuj przez 5 minut, do wypłynięcia. Odcedź, przepłucz wodą. Kluski kładzione wyłóż na talerz i podaj z przygotowaną okrasą i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Na obiad polecamy również zupę lepszą niż krupni k oraz kotlety z pysznym dodatkiem . Mielone wychodzą soczyste jak nigdy.
![kluski kładzione.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_kladzione_5ec224f0cc.jpg)