Smakosze.pl Przepisy Na obiad zrobiłam kluski kładzione. Znalazłam przepis z 1980 roku
Fot. Canva/papkin

Na obiad zrobiłam kluski kładzione. Znalazłam przepis z 1980 roku

8 lutego 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybki, tani i pożywny obiad? Przygotuj kluski kładzione z mięsną okrasą. Przepis na kluski kładzione znalazłam w jednej z książek kucharskich z 1980 roku. Do masy oprócz mąki i jajka dodawano jeszcze jeden składnik. Kluski są przepyszne!

Pyszny obiad w kilkanaście minut

Kluski kładzione są świetnym pomysłem na obiad . Podane z okrasą smakują cudownie. Kluski te to jeden z prostych i niezwykle tanich przepisów. Do przygotowania potrawy potrzebujemy jedynie mąki, jajek i żółtego sera.

Sekretem smaku klusek kładzionych jest okrasa. Danie do lekkich nie należy, ale raz na jakiś czas warto je przygotować. Podobnie jak prażuchy, kluski kładzione możemy podawać z kefirem, maślanką lub kwaśnym mlekiem.

ciasto na kluski kłdzione.jpg
Fot. Canva
Rodzina pyta o te kotlety już od wczoraj. Nie mają grama mięsa, to najlepszy obiad na piątek

Kluski kładzione. Przepis z 1980 roku

Z podanych składników przygotujesz 2-3 porcje klusek.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g sera żółtego, np. Gouda
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na okrasę:

  • duża cebula
  • pół kiełbasy wieprzowej
  • smalec do smażenia
  • szczypiorek

Jak przygotować kluski kładzione?

Kiełbasę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na smalcu podsmaż mięso, a następnie dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli, odstaw. Zetrzyj ser na tarce. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj sól.

smażenie cebuli.jpg
Fot. Canva

Do składników wlej odrobinę letniej wody i wymieszaj. Następnie dodaj ser i ponownie połącz. Masę wykładaj łyżką na osoloną, wrzącą wodę. Gotuj przez 5 minut, do wypłynięcia. Odcedź, przepłucz wodą. Kluski kładzione wyłóż na talerz i podaj z przygotowaną okrasą i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Na obiad polecamy również zupę lepszą niż krupni k oraz kotlety z pysznym dodatkiem . Mielone wychodzą soczyste jak nigdy.

kluski kładzione.jpg
Fot. Fot. Canva/papkin
Takie ziemniaki-serduszka podam na walentynki. Banalny przepis, efekt kładzie na łopatki
Przepis na te faworki dostałem od babci. Wychodzą zawsze kruche i chrupiące
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy