Smakosze.pl Porady Najgorsze błędy w przechowywaniu produktów spożywczych
Canva.com / pixelshot

Najgorsze błędy w przechowywaniu produktów spożywczych

24 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Mleko na drzwiach lodówki nie wzbudza u nas większych zastrzeżeń. Mało kto spodziewałby się, że takie postępowanie jest błędne i znacząco wpływa na długość przydatności do spożycia. Produkty spożywcze należy umieszczać w lodówce w odpowiednim miejscu.

Gdzie stawiać mleko w lodówce?

Mleko wykorzystujemy w wielu przysmakach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, czy jest ono dobrym dodatkiem do kawy . Dziś nasza uwaga skupi się na jego przechowywaniu. Drzwiczki lodówki z pewnością nie są najlepszym wyborem.

Zanim otworzymy mleko, nie musimy musimy przywiązywać większej wagi do jego umiejscowienia w lodówce. Dopiero po napoczęciu produktu powinniśmy wziąć pod rozwagę miejsce, w którym je trzymamy .

Mleko postawione na drzwiczkach od lodówki jest narażone na częste zmiany temperatury. W takiej sytuacji może się ono popsuć znacznie szybciej. Dlatego najlepiej umieścić je na wewnętrznej półce. Panuje tam stała temperatura i tym samym mleko zachowa dłużej świeżość .

Inne produkty spożywcze również wymagają odpowiedniego przechowywania

Nie tylko mleko potrzebuje stałej temperatury. Do takich produktów zalicza się również jajka. Wielu smakoszy kładzie je na drzwiczkach. Podobnie jak w przypadku mleka, jajka są wówczas narażone na zmiany temperatur .

Jajka umieszczone na półce w lodówce z pewnością będą dłużej świeże niż te pozostawione na drzwiczkach . Warto mieć to na uwadze. Wszakże nikt nie lubi rozczarowania w postaci popsutego jedzenia.

Z kolei mięso wymaga przechowywania w niższej temperaturze od innych produktów spożywczych. Optymalne są mniej więcej 2 stopnie Celsjusza. Takie warunki panują na najniższej półce w lodówce . Im wyższa półka, tym wyższa temperatura.

(Canva / pixelshot)

Nie wszystko nadaje się do lodówki

Lodówka dobrze sprawdza się w przypadku produktów takich jak wspomniane mleko, jajka i mięso. Nie można zapomnieć o tym, że chłód często wiąże się z wilgocią, która negatywnie odbija się na niektórych specjałach .

Część smakoszy trzyma kawę w lodówce. Niska temperatura negatywnie odbija się na jej smaku i aromacie. W związku z tym lepiej trzymać ją poza lodówką. Wystarczy przesypać kawę do szczelnego opakowania pozbawionego dostępu do światła .

Owoce także nie powinny znajdować się w lodówce. Takie warunki mogą sprzyjać psuciu się smakołyków. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej. Wskazany jest także brak dostępu do słońca. Warto zapoznać się z artykułem, w którym wskazujemy, jak przedłużyć świeżość jedzenia .

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy