Najgorsze błędy w przechowywaniu produktów spożywczych
Mleko na drzwiach lodówki nie wzbudza u nas większych zastrzeżeń. Mało kto spodziewałby się, że takie postępowanie jest błędne i znacząco wpływa na długość przydatności do spożycia. Produkty spożywcze należy umieszczać w lodówce w odpowiednim miejscu.
Gdzie stawiać mleko w lodówce?
Mleko wykorzystujemy w wielu przysmakach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, czy jest ono dobrym dodatkiem do kawy . Dziś nasza uwaga skupi się na jego przechowywaniu. Drzwiczki lodówki z pewnością nie są najlepszym wyborem.
Zanim otworzymy mleko, nie musimy musimy przywiązywać większej wagi do jego umiejscowienia w lodówce. Dopiero po napoczęciu produktu powinniśmy wziąć pod rozwagę miejsce, w którym je trzymamy .
Mleko postawione na drzwiczkach od lodówki jest narażone na częste zmiany temperatury. W takiej sytuacji może się ono popsuć znacznie szybciej. Dlatego najlepiej umieścić je na wewnętrznej półce. Panuje tam stała temperatura i tym samym mleko zachowa dłużej świeżość .
Inne produkty spożywcze również wymagają odpowiedniego przechowywania
Nie tylko mleko potrzebuje stałej temperatury. Do takich produktów zalicza się również jajka. Wielu smakoszy kładzie je na drzwiczkach. Podobnie jak w przypadku mleka, jajka są wówczas narażone na zmiany temperatur .
Jajka umieszczone na półce w lodówce z pewnością będą dłużej świeże niż te pozostawione na drzwiczkach . Warto mieć to na uwadze. Wszakże nikt nie lubi rozczarowania w postaci popsutego jedzenia.
Z kolei mięso wymaga przechowywania w niższej temperaturze od innych produktów spożywczych. Optymalne są mniej więcej 2 stopnie Celsjusza. Takie warunki panują na najniższej półce w lodówce . Im wyższa półka, tym wyższa temperatura.
(Canva / pixelshot)
Nie wszystko nadaje się do lodówki
Lodówka dobrze sprawdza się w przypadku produktów takich jak wspomniane mleko, jajka i mięso. Nie można zapomnieć o tym, że chłód często wiąże się z wilgocią, która negatywnie odbija się na niektórych specjałach .
Część smakoszy trzyma kawę w lodówce. Niska temperatura negatywnie odbija się na jej smaku i aromacie. W związku z tym lepiej trzymać ją poza lodówką. Wystarczy przesypać kawę do szczelnego opakowania pozbawionego dostępu do światła .
Owoce także nie powinny znajdować się w lodówce. Takie warunki mogą sprzyjać psuciu się smakołyków. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej. Wskazany jest także brak dostępu do słońca. Warto zapoznać się z artykułem, w którym wskazujemy, jak przedłużyć świeżość jedzenia .