Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najgorszy patent na rozmrażanie mięsa. Eksperci grzmią, nigdy tak nie rób
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.03.2025 01:00

Najgorszy patent na rozmrażanie mięsa. Eksperci grzmią, nigdy tak nie rób

mięso
Fot. Shutterstock

Rozmrażanie mięsa to jedna z najczęstszych czynności wykonywania w kuchni. Nie wszystkie metody rozmrażania są jednak właściwe i ich stosowanie może okazać się szkodliwe dla zdrowia. Koniecznie dowiedz się, jak rozmrażać mięso właściwe, a nie narazisz się na przykre konsekwencje. 

Mrożenie, czyli najlepsza z metod

Najlepszym sposobem na zachowanie świeżości żywności, przy jednoczesnym przedłużeniu jej terminu przydatności, jest mrożenie. Rozwiązanie stosowane od lat zarówno przez zawodowych kucharzy, jak i tych domorosłych. Dzięki niemu nic się nie zmarnuje, a w dodatku w zapasach zawsze będą produkty, z których można przygotować coś pysznego. 

Najczęściej mrożonym produktem jest mięso. Dzięki temu na długo zachowuje swoje właściwości, ale obarczone jest także pewnym ograniczeniem. Chodzi tutaj oczywiście o jego rozmrażanie. To czynność kluczowa, bo w przeciwnym razie produkt nie nadaje się do spożycia. Z samym rozmrażaniem mięsa również związany jest jeden problem. Zawsze trwa ono za długo, więc chcąc je przyspieszyć, uciekamy się do metod, które nie są wskazane. Dlatego poznaj sposoby, których nie warto stosować oraz takie, które są najlepszym wyborem. Dokładnie omawiamy je poniżej. 

zamrażarka.jpg
Fot. Canva/serts
Trump uderza w europejską gospodarkę. „Branża spożywcza straci miliardy dolarów”

Najgorsze sposoby rozmrażania mięsa

Wiele osób rozmraża mięso, pozostawiając je na desce lub talerzu, który następnie ustawiają na kuchennym blacie. To najgorszy sposób, bo choć temperatura pomieszczenia sprzyja i mięso rozmraża się całkiem szybko, mogą pojawić się nieproszeni goście. W temperaturze pomiędzy 5 a 60 stopni Celsjusza rozwijają się bakterie. Być może nie pojawią się one w środku mięsa, które będzie pozostawało zmrożone, ale w zewnętrznych warstwach, które rozmrażają się szybciej, pojawią się na pewno. Dlatego pod żadnym pozorem nie wolno stosować tej metody.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Innym, popularnym sposobem na szybkie rozmrażanie mięsa jest zanurzenie go w ciepłej, a nie kiedy i w gorącej wodzie. To również nie jest wskazane, pomimo tego, że faktycznie działa. W tym wypadku mięso rozmraża się nierównomiernie, co zwiększa ryzyko rozmnażania się baterii. 

Warto pamiętać, że wśród baterii mogą pojawić się te najgorsze, czyli Salmonelli, Listerii, a nawet E. coli. A te, jak wiadomo, mogą przyczynić się do występowania szkodliwych dolegliwości. Jak więc rozmrażać mięso, aby nie ryzykować zdrowiem?

mroż one mięso.jpg
Fot. Canva

Najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa

Sposobów na bezpieczne rozmrażanie mięsa jest co najmniej kilka. Najlepszą z nich jest ta z wykorzystaniem lodówki. Wystarczy umieścić kawałek zmrożonego mięsa na talerzu lub w misce, a następnie przełożyć całość do lodówki. W urządzeniu panuje niska i stała temperatura, więc ryzyko rozmnożenia się bakterii jest niemożliwe. Ponadto jest to wolne rozmrażanie, więc mięso zachowa swój smak i konsystencję. Niestety, ta metoda jest dosyć czasochłonna i zajmuje nawet kilka godzin.

Jeżeli zależy ci na czasie, wybierz drugi sposób. Polega on na włożeniu mięsa do naczynia z zimną wodą. Brzmi zaskakująco, ponieważ celem ma być rozmrażanie, a nie mrożenie. Zachowaj jednak spokój, bo dzięki zasadom fizyki sposób jest skuteczny. Woda ma wyższą temperaturę niż mięso, dzięki czemu przewodzi ciepło i energię cieplną przekazuje mięsu, które jest stopniowo ogrzewane. Dzięki temu lód topnieje, a mięso nie jest narażone na bakterie. Stosując tę metodę, ważne jest, aby opakowanie było szczelnie zamknięte, żeby do mięsa nie przedostała się woda. 

W ostateczności mięso można rozmrażać również w kuchence mikrofalowej. Trzeba mieć jednak na uwadze fakt, że produkt musi być po rozmrożeniu, jak najszybciej poddany dalszej obróbce. W przeciwnym razie rozwiną się w nim bakterie. 

Sprawdź także, kogo nie dotyczy dzisiejszy ścisły post oraz poznaj przepis na gołąbki idealne na Środę Popielcową

mięso w wodzie.jpg
Fot. Canva