Najlepiej gotujące babcie dodają do mielonych ten składnik. Sekret w końcu wyszedł na jaw
Kotlety mielone mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do masy dodamy świeży czosnek. Moja babcia od dawna tak robiła i efekty były rewelacyjne. Wyjawiła mi, że każda gospodyni, którą zna, nie pomija tego składnika.
Proste i aromatyczne kotlety z mielone z czosnkiem
Przyrządzenie pięknie pachnącego i soczystego rarytasu z mięsa wieprzowego nie jest wcale trudne. Największą trudność może sprawić doprawienie kotletów. Moja babcia wyjawiła mi, że kluczowy jest dodatek czosnku. Danie czosnku pozbawione nie będzie nawet w połowie tak smakowite, jak z nim.
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 drobna cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 g tartej bułki
- 1 duże jajo
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Niewiele składników potrzeba, by zrobić wyborny obiad dla całej rodziny. Warto spróbować, bo wykonanie jest banalne. Pełną instrukcję przedstawiamy w dalszej części artykułu.
Jak zrobić aromatyczne kotlety mielone? Dodajcie czosnek
Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy musztardę oraz bułkę tartą. Cebule i czosnek obieramy. Siekamy starannie i wrzucamy do mielonego. Wbijamy też jajko.
Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyrabiamy niezbyt duże, lekko spłaszczone kotlety. Smażymy je na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Przed podaniem osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Co podać do kotletów mielonych z czosnkiem?
Do smakowitego dania obiadowego będą pasowały wszelkie surówki , zwłaszcza te delikatne i soczyste jak np. marchewkowa z koperkiem . Warto podać także pieczone ziemniaki lub lekką kaszę.
Na naszej stronie znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na dodatki do kotletów mielonych i nie tylko. Polecamy kremową marchewkę z groszkiem bez dodatku nabiału oraz surówkę z czerwoną fasolą .