Ta prosta surówka z marchewki nie ma sobie równych. Charakteru dodaje jej uwielbiany składnik
Szukacie pomysłu na smaczną i prostą surówkę do obiadu? Polecamy znakomitą surówkę z marchewki. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu, a dodatek lubianego składnika nada jej wyrazistości i orzeźwi w gorący dzień. Spróbujcie pysznej surówki z marchewki i koperku.
Marchewka jest smaczna i pełna witamin
Marchewka jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminę A i beta-karoten, które są odpowiedzialne za dobry wzrok. To smaczne i wartościowe warzywo dostarcza też witaminy E, K, C, B6, a także kwasu foliowego. Oprócz tego marchewka zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Marchewka sprzyja utracie zbędnych kilogramów, poprawia wzrok i wspiera układ odpornościowy. Wspomaga leczenie trądziku, a także opóźnia powstawanie zmarszczek. Jedzenie marchewki zapobiega powstaniu nowotworów jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Polecamy pyszną i szybką surówkę z marchewki z dodatkiem koperku. Będzie pasować idealnie do niemal każdego, letniego obiadu.
„Można rwać za darmo i bez pytania". Za tabliczką na lubelskim polu kryje się smutna rzeczywistośćJak przygotować surówkę z marchewki i koperku?
Składniki:
- 2-3 młode, duże marchewki
- ½ pęczka koperku
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie mała cebulka
- sól
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Solimy i dodajemy oliwę. Koperek siekamy i dodajemy do marchewki.
Cebulkę kroimy drobno i dodajemy do miski z warzywami. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy do obiadu.
Koperek w surówce, czyli porcja orzeźwienia
Surówkę z marchewki warto wzbogacić koperkiem, który doskonale przełamuje słodycz marchewki. Koperek też orzeźwia, co nie jest bez znaczenia latem. Oprócz tego dostarcza cennych witamin, takich jak witaminy: A, C, E, D i K. Jedzenie koperku dostarczy nam również witamin z grupy B oraz fosforu, żelaza i wapnia.
Surówka z marchewki i koperku będzie smakować szczególnie latem. Pasuje do dań mięsnych, rybnych, ale też do przekąsek i kanapek. Stanowi solidną porcję witamin i wyjątkowego smaku. Polubi ją cała rodzina. Pisaliśmy jak ukisić marchewkę. Radziliśmy, czym doprawić marchewkę z groszkiem.
Źródło: doradcasmaku.pl, gotujmy.pl