Smakosze.pl

Canva/Mikhail Artamonov

Ta prosta surówka z marchewki nie ma sobie równych. Charakteru dodaje jej uwielbiany składnik

25 Lipca 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Szukacie pomysłu na smaczną i prostą surówkę do obiadu? Polecamy znakomitą surówkę z marchewki. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu, a dodatek lubianego składnika nada jej wyrazistości i orzeźwi w gorący dzień. Spróbujcie pysznej surówki z marchewki i koperku.

Marchewka jest smaczna i pełna witamin

Marchewka jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminę A i beta-karoten, które są odpowiedzialne za dobry wzrok. To smaczne i wartościowe warzywo dostarcza też witaminy E, K, C, B6, a także kwasu foliowego. Oprócz tego marchewka zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Marchewka sprzyja utracie zbędnych kilogramów, poprawia wzrok i wspiera układ odpornościowy. Wspomaga leczenie trądziku, a także opóźnia powstawanie zmarszczek. Jedzenie marchewki zapobiega powstaniu nowotworów jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Polecamy pyszną i szybką surówkę z marchewki z dodatkiem koperku. Będzie pasować idealnie do niemal każdego, letniego obiadu.

porzeczki

„Można rwać za darmo i bez pytania". Za tabliczką na lubelskim polu kryje się smutna rzeczywistość

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować surówkę z marchewki i koperku?

Składniki:
  • 2-3 młode, duże marchewki
  • ½ pęczka koperku
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie mała cebulka
  • sól

Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Solimy i dodajemy oliwę. Koperek siekamy i dodajemy do marchewki.

Cebulkę kroimy drobno i dodajemy do miski z warzywami. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy do obiadu.

Koperek w surówce, czyli porcja orzeźwienia

Surówkę z marchewki warto wzbogacić koperkiem, który doskonale przełamuje słodycz marchewki. Koperek też orzeźwia, co nie jest bez znaczenia latem. Oprócz tego dostarcza cennych witamin, takich jak witaminy: A, C, E, D i K. Jedzenie koperku dostarczy nam również witamin z grupy B oraz fosforu, żelaza i wapnia. 

Surówka z marchewki i koperku będzie smakować szczególnie latem. Pasuje do dań mięsnych, rybnych, ale też do przekąsek i kanapek. Stanowi solidną porcję witamin i wyjątkowego smaku. Polubi ją cała rodzina. Pisaliśmy jak ukisić marchewkę.  Radziliśmy, czym doprawić marchewkę z groszkiem.

marchewka surówka
Canva/Jakob Berg

Źródło: doradcasmaku.pl, gotujmy.pl

Pierogi ruskie z miętą

Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał

CZYTAJ DALEJ
jagodzianki

Bosacka przestrzega przed pewnymi jagodziankami. Podpowiada też, jak wybrać najsmaczniejsze

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >