Smakosze.pl Przepisy Najlepsza, kultowa surówka z kiszonych ogórków. Pasuje do każdego obiadu i nigdy się nie nudzi
canva/Natalikaevsti

Najlepsza, kultowa surówka z kiszonych ogórków. Pasuje do każdego obiadu i nigdy się nie nudzi

17 kwietnia 2023

Surówka z kiszonych ogórków spodoba się nawet wybrednym. Wykonanie zdrowego rarytasu jest bardzo proste, a składniki znajdziemy w niemal każdym sklepie. Musicie spróbować — pasuje do wielu dań, a smak zachwyca od pierwszego kęsa.

Przepis na surówkę z kiszonych ogórków

Soczysta, kwaśna i orzeźwiająca — taka jest surówka na bazie popularnej kiszonki. Świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, tworząc z nimi niesamowicie przyjemną kompozycję smakową. Warto skosztować.

Składniki:

  • 6-7 średnich ogórków kiszonych
  • pół średniej czerwonej cebuli
  • 1 winne jabłko
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 średnia marchewka
  • 20-30 ml oliwy z oliwek
  • natka pietruszki wedle uznania (można pominąć)
  • świeżo mielony pieprz czarny
Dlaczego placki ziemniaczane wyszły surowe w środku? Ten błąd jest prawdziwą plagą

Jak zrobić świetną surówkę z ogórka kiszonego?

Ogórki wyjmujemy z zalewy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy je do dużej miski. Dodajemy obraną i pociętą w piórka cebulę. Paprykę płuczemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paski.

Marchewkę i jabłko także myjemy, po czym obieramy je i ścieramy na tarce o większych oczkach. Składniki dodajemy do ogórków i cebuli. Wlewamy też oliwę z oliwek  i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, jeśli jej używamy. Surówkę mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Do czego pasuje surówka z ogórka kiszonego?

Kwaśna kompozycja z powodzeniem podkreśli smak różnych kotletów — zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Podajcie ją np. do soczystych mielonych z pieczarkami czy schabowego bez kości .

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na surówki. Rarytas z kapusty kiszonej będzie pasował przede wszystkim do ryby. Sycącą kompozycję na bazie czerwonej fasoli zjecie ze smakiem nawet solo, jeśli tylko dodacie do niej makaronu.

Surówka z kiszonych ogórków jest świetna.png
canva/Wiktory
Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz
Niewiarygodne czym siostra Anastazja nadziewa pierogi. Lekki farsz ma obłędny smak
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy