Smakosze.pl Przepisy Najlepsze ciasto z bezą, jakie w życiu jadłem. W sam raz na Wielkanoc
ciasto z bezą
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w kuchni

Najlepsze ciasto z bezą, jakie w życiu jadłem. W sam raz na Wielkanoc

1 kwietnia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Już nie tylko serniki i mazurki powinny znaleźć się na wielkanocnym stole. Poznaj przepis na wiosenne ciasto z bezą i przygotuj je na święta. Goście zachwycą się nim już po pierwszym kawałku. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.

Nowe ciasto na Wielkanoc

Przygotowanie ciasta na Wielkanoc to nie tylko obowiązek, ale tradycja. Po zjedzeniu słonych dań, każdego nachodzi ochota na coś słodkiego, a wtedy deser w postaci ciasta jest strzałem w dziesiątkę. Zazwyczaj piecze się mazurki oraz serniki, a rzadko kiedy inne ciasta.

Czas to zmienić! Proponujemy ciasto z bezą kokosową, kremem budyniowym i pysznymi owocami . Połączenie tych składników gwarantuje, że deser będzie po prostu boski. Żyje się tylko raz, więc przez kilka świątecznych dni nie warto liczyć kalorii.

miksowanie masła.jpg
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w kuchni
To najzdrowsze mięso z kurczaka. Ugotujesz z niego wyśmienity gulasz

Z czego przygotować ciasto z bezę?

Przepis na to wielkanocne ciasto z bezą podpatrzyłem u Kasi z kanału Opolanka Kasia w kuchni na YouTube. Postanowiłem je wypróbować i deser okazał się totalnym hitem. Cała blacha zniknęła błyskawicznie, a rodzina prosi mnie o powtórkę w nadchodzące święta.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na masę budyniową:

  • 700 ml mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 puszka ananasa

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • szczypta soli
gotowe ciasto z ananasem.jpg
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w kuchni

Przepis na ciasto z bezą i ananasem

Przygotowanie ciasta rozpocznij od wyrobienia ciasta na biszkopt. Białka czterech jajek oddziel od żółtek i wlej je do dużej miski. Wsyp sól i ubij je za pomocą miksera. Kiedy powstanie jednolita piana, partiami wsypuj cukier, a następnie po jednym żółtku. Przez cały proces miksuj składniki. Dopiero po połączeniu składników wsyp oba rodzaje mąki. Łyżką wymieszaj składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasta i równomiernie ją rozprowadź. Biszkopt piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

W czasie pieczenia przygotuj masę budyniową. Do dzbanka lub miski wlej około 200 ml mleka. Wsyp mąkę, budyń oraz dodaj żółtka. Wymieszaj składniki. Do garnka wlej pozostałe mleko i wsyp cukier. Gotuj składniki na małym ogniu. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, wlej przygotowaną na początku mieszaninę. Całość wymieszaj i gotuj, do momentu zgęstnienia. Masę przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Teraz czas na przygotowanie ostatniego składnika ciasta, czyli na bezę. Do miski wlej białka i wsyp sól. Mikserem ubij składniki. Kiedy powstanie delikatna pianka, powoli wsypuj cukier, kontynuując ubijanie. Do bezy wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj składniki. Bezę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ją 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Masło przełóż do miski i utrzyj mikserem. Dodaj przestudzony budyń i wymieszaj składniki na gładki krem. Dodaj pokrojonego na kawałki ananasa i wymieszaj składniki.

Biszkopt nasącz sokiem z ananasa. Wyłóż na niego krem z owocami i równomiernie rozprowadź. Bezę pokrój w równe prostokąty i ułóż je na wierzchu. Ciasto jest gotowe i można podawać je na deser.

Sprawdź także przepis na danie, które musisz zrobić na święta oraz dowiedz się, co Okrasa dodaje do kotletów mielonych .

ciasto z bezÄ….jpg
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w kuchni
Polacy muszą pożegnać uwielbianą kawę. Unia wprowadziła zakaz
Rolada z karkówki na Wielkanoc. Na zimno smakuje jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Kulturoznawca i dziennikarz z wykształcenia. Od początku swojej kariery związany z grupą mediową Iberion. Jako redaktor serwuje dla Was kulinarne porady i przekazuje najświeższe informacje ze świata kulinariów w postaci newsów. W 2024 roku relacjonował wydarzenia z Dolnego Śląska dotkniętego powodzią. Jako reporter rozmawia z seniorami, poznając ich zdanie na temat kulinarnych trendów, cen i tego, co w programach kulinarnych im się nie podoba.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl