Najlepsze pierogi z jagodami i białym serem
pixabay.com

Najlepsze pierogi z jagodami i białym serem

Pierogi to jedno z podstawowych dań kuchni polskiej, którego popularność już dawno przekroczyła granice naszego kraju. Występują w wielu różnych odmianach – zarówno w wersjach wytrawnych, jak i deserowych. Przykładem takiej słodkiej opcji są pierogi z jagodami i białym serem. Pyszne, sycące, przywołujące wspomnienia z wakacji spędzonych u babci i zbierania jagód w trakcie wycieczki do lasu. O czym warto pamiętać, przygotowując pierogi z jagodami i białym serem?

Składniki na pierogi z jagodami i białym serem

Zanim przystąpimy do pracy, powinniśmy zgromadzić potrzebne składniki:

  • Mąkę pszenną poznańską (typ 500) – 1 kilogram,
  • Wodę – około pół litra,
  • Jajka – 1 całe i 1 dodatkowe żółtko,
  • Ser twarogowy – 300-350 gramów,
  • Jagody – 600 gramów,
  • Śmietanę 30-procentową – do polania pierogów z jagodami i białym serem (ilość uzależniona od tego, jak dużo polewy chcemy uzyskać),
  • Cukier do smaku – do farszu i do śmietany,
  • Masło o zawartości tłuszczu 82 procent – 2 pełne łyżki,
  • Sól do gotowania (nie dodajemy do ciasta!).

Pierogi z jagodami i białym serem: jak przygotować farsz?

Zaczynamy od przygotowania farszu, aby potem ciasto zanadto nie wyschło w oczekiwaniu na wykorzystanie. Do miski wrzucamy twaróg, jagody, cukier i rozgniatamy za pomocą widelca. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i próbujemy, czy ilość cukru jest wystarczająca – w razie potrzeby dodajemy więcej i ponownie dokładnie mieszamy. Inna wersja farszu do pierogów z jagodami i białym serem zakłada wymieszanie sera z cukrem i umieszczenie go na cieście, a następnie ułożenie całych jagód na wierzchu – i sklejenie ciasta. Jeśli ser w drugim przypadku okaże się zbyt suchy, można dodać łyżkę lub dwie jogurtu naturalnego.

Pierogi z jagodami i białym serem: jak przygotować ciasto?

Z pełnego kilograma mąki odsypujemy objętość jednej szklanki (około 200 gramów), która potem przyda się do podsypywania blatu, na którym będziemy wyrabiać ciasto. Pozostałą ilość umieszczamy w dużej misce i zalewamy wrzątkiem, jednocześnie mieszając całość drewnianą łyżką. Odpowiednia ilość płynu to taka, która pozwoli na uzyskanie plastycznej konsystencji, czyli niezbyt zbitej, ani półpłynnej. Ciasto ma tworzyć zwartą całość, ale jednocześnie lepić się do dłoni i miski. Po wymieszaniu odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wbijamy jajka i dodajemy rozpuszczone w rondelku masło, zagniatamy i przenosimy ciasto na stolnicę lub blat kuchenny, który uprzednio posypaliśmy mąką – w taki sposób, aby cała powierzchnia robocza była przykryta cienką białą warstwą.

Wyrabiamy ciasto na gładką, elastyczną masę i odstawiamy, aby „odpoczęło” w misce przykryte ściereczką. Po około 30 minutach odkrawamy część, a resztę zostawiamy pod ściereczką w misce, aby nie obsychało w międzyczasie. Wielkość odkrawanej porcji powinna być uzależniona od tego, jak dużą powierzchnią roboczą dysponujemy – jeśli mamy do dyspozycji stół, może być większa, jeśli tylko fragment blatu kuchennego, lepiej oderwać mniejszy kawałek niż ryzykować, że przy rozwałkowywaniu przestanie się mieścić.

Jak zrobić pierogi z jagodami i białym serem?

Podsypujemy powierzchnię blatu lub stołu mąką i za pomocą wałka kuchennego nadajemy mu kształt cienkiego placka. Nie może być gruby, aby smak samego ciasta nie przyćmił potem farszu, z kolei zbyt cienki może spowodować pękanie ciasta napełnianego farszem. Rozwałkowane ciasto wykrawamy za pomocą szklanki – wycinamy nią kółka jedno przy drugim, aż wykorzystamy całe ciasto. Następnie przekładamy wycięte kształty na tacę lub w inne miejsce blatu roboczego, które wcześniej zostało podsypane niewielką ilością mąki. Pozostałe skrawki ciasta zbijamy w kulę i wrzucamy do miski. Czynność z rozwałkowywaniem i wykrawaniem powtarzamy, aż wykorzystamy całe przygotowane ciasto.

Następnie za pomocą małej łyżeczki nabieramy farsz, umieszczamy go na środku porcji ciasta na jednego pieroga i sklejamy brzegi dociskając palcami. Można zrobić to w taki sposób, aby wyszła dekoracyjna fala lub użyć widelca i odcisnąć go na brzegach, by utworzył się ozdobny wzorek. Pierogi z jagodami i białym serem będą miały taką wielkość, jak użyta szklanka – mniejsza średnica (lub wręcz kieliszek) to małe pierogi, natomiast wycinanie kółek na przykład za pomocą słoika pomoże w uzyskaniu większych. Przełoży się to na ich ilość – małych będzie więcej, a dużych mniej. Z podanych ilości składników powinno wyjść około 100-120 pierogów.

Przygotowane pierogi układamy na podsypaną mąką tacy w taki sposób, aby się nie dotykały, ponieważ mogą się skleić. Zagotowujemy w dużym garnku wodę z solą i wrzucamy jednorazowo taką liczbę pierogów, aby wypełnić nie więcej niż ¼ garnka. Delikatnie mieszamy, aby upewnić się, że pierogi z jagodami i białym serem się nie posklejały ze sobą – można też dolać trochę oleju, który pomoże temu zapobiec. Po wypłynięciu powinny się gotować przez 4-5 minut, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i od razu nakładamy na talerze.

Jak podawać pierogi z jagodami i białym serem?

To danie jest smaczne samo w sobie, ale zdecydowanie lepszym pomysłem będzie podanie go ze śmietaną. Podniesiemy w ten sposób kaloryczność posiłku, ale i bez tego pierogi z jagodami i białym serem nie są daniem dietetycznym. Poza tym mają dostarczać przyjemności, a słodka śmietanką doskonale ją zapewni. W najprostszej wersji wystarczy wymieszać śmietanę z cukrem (zwykłym lub pudrem), można też ją ubić, a potem ozdobić pierogi białą chmurką. Trzeba tylko pamiętać, że kontakt z gorącymi pierogami częściowo rozpuści śmietanę, dlatego przed jej dodaniem warto pozwolić pierogom trochę przestygnąć.

Następny artykuł