Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wybrać idealną białą kiełbasę na Wielkanoc? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak wybrać idealną białą kiełbasę na Wielkanoc? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak wybrać idealną białą kiełbasę na Wielkanoc?
canva/Aneta_Gu

Dobra biała kiełbasa musi składać się z odpowiedniej ilości mięsa najwyższej jakości. Wielu z nas może nie zdawać sobie sprawy z faktu, że intensywnie różowe zabarwienie wyrobu nie świadczy o dobrym wykonaniu tradycyjnego wielkanocnego produktu. Takie kiełbasy zostały wzbogacone o konserwanty, których celem jest wydłużenie ich świeżości.

Biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem wielkanocnego żurku. Wielu z nas poda ją też na obiad np. zapieczoną z cebulką. Aby świąteczne dania zachwyciły smakiem, należy wybrać wysokiej jakości produkt. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie kiełbaski.

Jak rozpoznać dobrą białą kiełbasę?

Wybór dobrej białej kiełbasy wcale nie jest prosty. Gotowe produkty bardzo często bogate są w konserwanty mające przedłużyć ich świeżość czy poprawić konsystencję. Szukając odpowiedniego materiału do przyrządzenia dań wielkanocnych, warto kierować się kolorem mięsa.

Biała kiełbasa o szarawym zabarwieniu jest dokładnie tym produktem, którego potrzebujemy. Taki wygląd świadczy o wysokiej zawartości mięsa. Wystrzegać powinniśmy się z kolei intensywnie różowych kiełbas. Ten kolor jest oznaką wzbogacenia wyrobu o sztuczne dodatki.

Uważajmy również na kiełbasę o intensywnie białym kolorze. Czasami taka barwa wynika z dużej zawartości szynki w produkcie. O wiele częściej niestety jest ona wynikiem wykorzystania dużej ilości tłustych kawałków, co też nie jest pożądane.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Bardzo istotnym parametrem dobrze przyrządzonej białej kiełbasy jest jej konsystencja. Wyrób po rozkrojeniu powinien się rozwarstwiać. Tylko taka struktura zagwarantuje nam, wysoką jakość wyrobu i smak.

Produkt o zwartym i gładkim wnętrzu najprawdopodobniej wzbogacony został o dodatki i nie nada naszym potrawom pożądanych cech. Rozkrojenie kiełbasy pozwoli nam też rozstrzygnąć, czy przyczyną koloru białego jest dodatek szynki, czy też zawarty w niej tłuszcz.

Biała kiełbasa z patelni jest pyszna
Biała kiełbasa z patelni jest pyszna

Źródło zdjęcia: canva/Farhad Ibrahimzade

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram