Smakosze.pl Przepisy Najprostsza turecka sałatka jest tak pyszna, że zatańczysz ze szczęścia. Spróbujesz i podziękujesz
Fot. Shutterstock

Najprostsza turecka sałatka jest tak pyszna, że zatańczysz ze szczęścia. Spróbujesz i podziękujesz

22 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tak fantastycznej sałatki jeszcze w naszych przepisach nie było. Poznaj przepis na przysmak z białą fasolą w roli głównej i podaj go na obiad, kolację lub do dowolnego posiłku, bo pasuje do wszystkiego. Smak docenią wszyscy, a ty będziesz robić ją na okrągło. Na całe szczęście przygotowanie jest banalne.

Sałatka z dalekiego kraju

Kuchnia turecka w naszym kraju kojarzy się głównie z tą w wersji fast food, a więc z popularnym kebabem. Jak to zazwyczaj w takich wypadkach bywa to, co powszechne nie zawsze okazuje się najlepsze. I tak samo jest właśnie z kuchnią kraju czterech mórz.

Prawdziwym tureckim przysmakiem jest piyaz, czyli sałatka z białej fasoli, cebuli oraz pomidorów. Jest to bardzo łatwy do przygotowania dodatek, który znakomicie połączy się z daniami obiadowymi, a także solo, na przykład na kolację. Decyzja o tym, jak ją podać, należy do ciebie, my ograniczymy się tylko i wyłącznie do udzielenia porad w kwestii przygotowania. Wszelkie wskazówki, a przede wszystkim przepis znajdziesz poniżej.

fasola.jpg
Fot. Canva
Najprostsza zupa koperkowa świata. Wiosną nie robię nic innego, a rodzina jest zachwycona

Fasola i dodatki

Turecka sałatka swój niepowtarzalny smak zawdzięcza przede wszystkim białej fasoli. Warzywo w połączeniu z innymi składnikami oraz doskonałym sosem stanowi wyborną i uniwersalną kompozycję, którą można połączyć z fantastycznymi daniami. Wśród potrzebnych składników wątpliwości może budzić przyprawa sumak. Trudno dostać ją w mniejszych sklepach, ale bez problemu można zakupić ją w dużych marketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Produktów nie ma zbyt wiele, a o tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 12 pomidorów koktajlowych lub 3 duże pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego sumaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
krojenie.jpg
Fot. Canva

Przepis na turecką sałatkę z fasoli

Przygotowanie sałatki rozpocznij od przełożenia odcedzonej fasoli do miski. Pomidory umyj i przekrój je na pół. Cebulę obierz i posiekaj w drobne piórka. Przełóż warzywa do miski. Następnie przygotuj sos.

Do małej miski wlej oliwę i sok z cytryny. Dodaj sumak, a także po szczypcie pieprzu i soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos przelej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Natkę pietruszki drobno posiekaj i rozsyp ją po powierzchni sałatki. Gotową podawaj jako dodatek do obiadu lub innych znakomitych dań.

Sprawdź także, i le w tym roku kosztuje świąteczny catering od Gessler oraz wypróbuj niecodzienny sposób na przygotowanie pisanek .

sałatka tur.jpg
Fot. Canva
Takie pierogi od lat robię na Wielkanoc. Farsz to mistrzostwo świata
Najlepsze, co zrobisz na bezmięsny obiad w piątek. W PRL-u się zajadali
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy