Gessler ruszyła z cateringiem na święta. Na same jajka wydasz małą fortunę

To już ten czas w roku, kiedy zaczynamy ekscytować się cateringiem świątecznym od sław. Pierwsza w kolejce jest oczywiście Magda Gessler. Najsławniejsza restauratorka ma nam w tym roku wiele do zaoferowania.
Catering świąteczny Magdy Gessler
Wiele, ale także za wiele (pieniędzy). Magda Gessler to restauratorka o wielu obliczach, podobnie jak wiele obliczy mają jej biznesy. Flagowcem jest tu restauracja U Fukiera, zlokalizowana na Rynku Starego Miasta w Warszawie. To droga knajpa, szczycąca się znanymi gośćmi i sięgająca do głębokich kieszeni turystów, którzy odwiedzają Starówkę.
Zgodnie z tą renomą, dania świąteczne U Fukiera nie mogą być tanie. Zajrzyjmy więc do menu, które może wzbogacić nasz świąteczny stół. Znajdziemy tu wszystko, od przystawek po desery.

Grzybki, owoce i ogóreczki
Kiedy ofertę sklepu restauracji Fukiera z potrawami na wynos uporządkujemy od najtańszych produktów, od razu zauważymy, że wbrew temu słowu tanio nie jest. Najniżej wycenione są gruszki marynowane w occie jabłkowym albo winnym, które za 350 g kosztują 28 złotych. Niewiele droższe będą też ogórki kiszone pod nazwą Moje ulubione w słoiku porównywalnym wielkością do tych z dyskontów.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Uwagę zwraca cena jajek – ponieważ jest ona w centrum naszych zainteresowań wobec lawinowego wzrostu kosztów surowca. A zatem pasta jajeczna kosztuje u Gessler 35 zł za słoik 200 g. Pięć połówek jajek faszerowanych w skorupkach z pieczarkami to koszt 38 złotych. Wychodzi to 15 zł za jedno całe jajko.

Mięsa u Fukiera
Nie przeszliśmy jeszcze do mięs – oczywiście nie surowych, a przetworzonych. A więc biała kiełbasa: niby normalnie, 39,5 zł. Z tym że opakowanie waży 0,5 kg, a zatem mamy 80 zł za kilogram. Podobnie boczek wędzony parzony i szynka wędzona drewnem owocowym.
Każdy musi sobie sam przeliczyć na porcje flaki fukierowskie na giczach cielęcych. Duży słoik kosztuje 59 zł. Tyle samo za kapuśniak z boczkiem wędzonym, ale za barszcz biały – jeszcze 10 zł więcej.

Obiady u Fukiera na wynos
Na drugim biegunie cen znajdują się najprawdziwsze dania mięsne. Kurczak pieczony z nadzieniem to koszt 135 złotych. Rolada cielęca także utrzymuje się poniżej – ale tylko o złotówkę – magicznej bariery 150 zł. Ukoronowaniem cennika jest kaczka pieczona w całości z antonówką. Kosztuje ona niemal 200 złotych.
Może więc lepiej zostać przy deserach? Za nieco ponad 60 zł sprawić sobie można mazurka w wersji kajmakowej z prażonymi warzywami albo z białą czekoladą i kardamonem. Tylko kilka złotych droższy będzie mazurek różany. Być może podobnie jak z pączkami w tłusty czwartek, ktoś zechce skusić się, by spróbować przysmaku od najsławniejszej polskiej kucharki Magdy Gessler, zamieniając ilość na jakość.
Wypróbuj też przepisy na mało znaną wiosenną zupę i sałatkę z kukurydzą.






































