Najszybszy sposób na starcie chrzanu. Cenna wiedza przed Wielkanocą
Chrzan jest niezwykle aromatycznym i wyrazistym dodatkiem, który podkreśli smak niejednego dania. Jego ścieranie do przyjemnych jednak nie należy. Warzywo podrażnia nasze oczy i sprawia, że płaczemy. Użycie wyciskarki wolnoobrotowej pozwolą uzyskać pożądany efekt szybko. Jednocześnie unikamy nieprzyjemnych doznań.
Chrzan sprawdzi się zarówno jako smaczny dodatek do pieczonego schabu , jak i składnik nadający charakteru ziemniaczanemu purée czy zasmażanym buraczkom . Z naszym poradnikiem przygotowanie tego wyjątkowo ostrego warzywa będzie dużo prostsze.
Jak zetrzeć chrzan, by nie płakać?
Sposobów na złagodzenie efektów ścierania chrzanu jest kilka. Jeżeli nie możemy skorzystać z wyciskarki wolnoobrotowej, która poradzi sobie z zadaniem w kilka chwil i uchroni nas przed płaczem, warto zapewnić sobie dobre warunki do przygotowywania aromatycznej przyprawy.
Dobrym pomysłem będzie otworzenie okna , by świeże powietrze przemieściło lotne związki drażniące. Jeszcze lepszą opcją jest uruchomienie okapu, który wyciągnie je z waszego otoczenia w kilka sekund.
Część domowych kucharzy do przyrządzenia tego warzywa wykorzystuje schłodzone narzędzia. Płucząc nóż czy tarkę w lodowatej wodzie lub umieszczając je w zamrażalniku, pomożemy sobie w tym trudnym zadaniu.
Co jeszcze może ułatwić ścieranie chrzanu?
Dobrym pomysłem jest zanurzenie korzeni w zimnej wodzie i pozostawienie ich w takiej kąpieli na noc. Dzięki temu warzywo będzie jędrne, a jego starcie będzie wymagało mniej wysiłku.
Jeżeli mimo zastosowania kilku patentów nadal obawiacie się, że będziecie płakać, załóżcie okulary. Fizyczna bariera między oczami a zawieszonymi w powietrzu substancjami zapewni wam komfort pracy. Zwłaszcza wtedy, gdy wybierzecie gogle pływackie.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe domowe kajzerki z makiem. Zdradzamy najlepszy przepis
-
Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Wielkanocna sałatka jarzynowa na jogurcie. O wiele lepsza od klasycznej
Źródło: klaudynahebda, zaradni