Smakosze.pl Porady Najszybszy sposób na starcie chrzanu. Cenna wiedza przed Wielkanocą
canva/eskymaks

Najszybszy sposób na starcie chrzanu. Cenna wiedza przed Wielkanocą

29 marca 2022

Chrzan jest niezwykle aromatycznym i wyrazistym dodatkiem, który podkreśli smak niejednego dania. Jego ścieranie do przyjemnych jednak nie należy. Warzywo podrażnia nasze oczy i sprawia, że płaczemy. Użycie wyciskarki wolnoobrotowej pozwolą uzyskać pożądany efekt szybko. Jednocześnie unikamy nieprzyjemnych doznań.

Chrzan sprawdzi się zarówno jako smaczny dodatek do pieczonego schabu , jak i składnik nadający charakteru ziemniaczanemu purée czy zasmażanym buraczkom . Z naszym poradnikiem przygotowanie tego wyjątkowo ostrego warzywa będzie dużo prostsze.

Jak zetrzeć chrzan, by nie płakać?

Sposobów na złagodzenie efektów ścierania chrzanu jest kilka. Jeżeli nie możemy skorzystać z wyciskarki wolnoobrotowej, która poradzi sobie z zadaniem w kilka chwil i uchroni nas przed płaczem, warto zapewnić sobie dobre warunki do przygotowywania aromatycznej przyprawy.

Dobrym pomysłem będzie otworzenie okna , by świeże powietrze przemieściło lotne związki drażniące. Jeszcze lepszą opcją jest uruchomienie okapu, który wyciągnie je z waszego otoczenia w kilka sekund.

Część domowych kucharzy do przyrządzenia tego warzywa wykorzystuje schłodzone narzędzia. Płucząc nóż czy tarkę w lodowatej wodzie lub umieszczając je w zamrażalniku, pomożemy sobie w tym trudnym zadaniu.

Co jeszcze może ułatwić ścieranie chrzanu?

Dobrym pomysłem jest zanurzenie korzeni w zimnej wodzie i pozostawienie ich w takiej kąpieli na noc. Dzięki temu warzywo będzie jędrne, a jego starcie będzie wymagało mniej wysiłku.

Jeżeli mimo zastosowania kilku patentów nadal obawiacie się, że będziecie płakać, załóżcie okulary. Fizyczna bariera między oczami a zawieszonymi w powietrzu substancjami zapewni wam komfort pracy. Zwłaszcza wtedy, gdy wybierzecie gogle pływackie.

Ścieranie chrzanu będzie łatwe
Ścieranie chrzanu będzie łatwe

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: klaudynahebda, zaradni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy