Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe domowe kajzerki z makiem. Zdradzamy najlepszy przepis

Ekspresowe domowe kajzerki z makiem. Zdradzamy najlepszy przepis

Kajzerki z makiem
Canva / sjhaytov

Kajzerki są jednymi z częściej przez nas wybieranych wypieków. Te pyszne bułeczki stanowią idealną bazę do kanapek. Korzystając z naszego przepisu, z łatwością przyrządzicie je w domowym zaciszu. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników. Pamiętaj, żeby wyrobione ciasto posmarować mlekiem i dopiero wtedy obsyp je makiem. Wówczas ziarenka będą trzymały się o wiele lepiej. Kajzerki wyjdą o niebo lepsze niż te z piekarni.  

Kajzerki posmarowanej pyszną pastą jajeczną czy aromatyczną konfiturą z jabłek nie odmówi sobie żaden smakosz. Przygotowanie tych bułeczek wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Spróbujcie, a zapomnicie o gotowych wypiekach kupowanych w pobliskiej piekarni.  

Przepis na domowe kajzerki z makiem  

Składniki:  

  • 30 g drożdży  

  • pół łyżeczki cukru  

  • 200 ml ciepłej wody  

  • 100 ml ciepłego mleka + do posmarowania bułek  

  • 500 g mąki pszennej  

  • 20 g miękkiego masła  

  • 1 łyżeczka soli  

  • mak do posypania bułek  

Przygotowanie:  

Wodę i mleko wlewamy do miski. Wsypujemy cukier i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Dodajemy mąkę, sól oraz masło. Tłuszcz rozcieramy palcami, starannie łącząc go z pozostałymi składnikami

Masę wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie przenosimy je na posypany mąką blat i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułkę i nacinamy jej wierzch. 

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je mlekiem i posypujemy makiem. Odstawiamy na 20 minut. 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni Celsjusza. Kajzerki pieczemy przez 15-20 minut. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Domowe kajzerki z makiem są pyszne
Domowe kajzerki z makiem są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram