Wielkanocna sałatka jarzynowa na jogurcie. O wiele lepsza od klasycznej
Sałatka jarzynowa jest znanym i lubianym specjałem, który występuje w wielu wariantach. Tym razem polecamy przygotowanie jej z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. Zaskoczy was lekkością i niezwykle bogatym smakiem. Podajcie ją na Wielkanoc, a bliscy będą zachwyceni.
Sałatka jarzynowa jest rarytasem, który często pojawia się na naszych stołach przy okazji świąt. W każdym domu jest robiona nieco inaczej. Niektórzy dodają do niej marynowane grzyby, podczas gdy inni sięgają po pora. My proponujemy wam lekką wersję z niewielkim dodatkiem majonezu. Posmakuje największym sceptykom.
Przepis na doskonałą sałatkę jarzynową z jogurtem
Składniki:
3 średnie marchewki
1 nieduża pietruszka
kawałek selera
2 średnie ziemniaki
3 łyżki zielonego groszku
2 ogórki konserwowe
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
1 mniejsze jabłko
1 jajo
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę, selera oraz ziemniaki obieramy. Warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy je do miękkości w delikatnie posolonej wodzie. Jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Kroimy je w kostkę.
Ogórki także rozdrabniamy. Podobnie postępujemy z jabłkiem, uprzednio obierając je ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce.
Majonez łączymy z jogurtem i musztardą. Dodajemy powstały sos do sałatki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wstawiamy do lodówki. Podajemy z pieczywem.
Wskazówka: warto ugotować więcej jajek i przygotować z nich pyszną pastę do kanapek. Będzie świetna z domowym chlebem.
Źródło zdjęcia: canva/badmanproduction
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
Co zrobić, żeby kopytka wyszły miękkie i nie sklejały się w trakcie gotowania?
Źródło: przyslijprzepis