Największy błąd w przyrządzaniu mizerii. Przez niego ogórki miękną
Zapomnij o nieapetycznej i rozwodnionej mizerii. Wystarczy, że podczas jej przyrządzania ustrzeżesz się powszechnego błędu. Jeśli chcesz, by ogórki pozostały apetyczne i chrupiące, uważaj na moment dodania do nich soli. To właśnie ta przyprawa sprawia, że warzywa wypuszczają wodę.
Uniknij popularnej pomyłki podczas robienia mizerii
Mizeria jest niemal najpopularniejszą surówką w Polsce. Jej świeży i lekki smak pasuje do rozmaitych dań. Delektujemy się nią zwłaszcza latem, gdy łatwo o soczyste i pyszne ogórki. Jak sprawić, by tak samo apetyczne pozostały po przygotowaniu mizerii?
Zielone ogórki charakteryzują się wyjątkową chrupkością. Kiedy mizeria podejdzie wodą, tracą niestety tę cechę. Dzięki nam zrozumiecie, w czym tkwi problem i jak uniknąć niesmacznej, rozmiękłej. Rozwiązanie problemu jest bananie proste.
Dlaczego mizeria podchodzi wodą?
Kluczowy podczas robienia mizerii jest moment, w którym dodajemy do niej sól . Jeśli zrobimy to zbyt wcześnie, ogórki jak nic podejdą wodą . Z drugiej strony zrezygnować z soli nie sposób bez uszczerbku na smaku surówki . Rozwiązanie jest banalnie proste .
Ogórki na mizerię najlepiej kroić w grube plastry. Taka apetycznie chrupie pod zębami . Jeśli ogórki posolimy zbyt wcześnie , zrobią się mało apetyczne i miękkie. Moment doprawienia należy zostawić więc na sam koniec .
Ogórki na mizerię grubo kroimy i przekładamy do miski . Sos ze śmietany i przypraw przygotowujemy w osobnym naczyniu. Dopiero tuż przed samym podaniem łączymy ze sobą oba składniki . Dzięki temu mizeria zostanie zjedzona, zanim warzywa zdążą puścić wodę .
Co jeszcze warto wiedzieć o przygotowaniu mizerii?
Nie wszyscy wiedzą, jakie dodatki najlepiej pasują do mizerii . Jasne jest, że składa się ona z ogórków i jogurtu lub śmietany . Co jednak jeszcze do niej dodać i jakie składniki pasują najlepiej? Poniżej znajdziecie kilka inspiracji .
Wiemy, że ogórki na mizerię wymagają posolenia . Nie zaszkodzi im także odrobina pieprzu. Jeśli chcecie podkręcić charakter dania, koniecznie dodajcie nieco posiekanej drobno cebulki . Domownicy będą zachwyceni tym niebanalny smakiem .
Są też tacy, którym kwaskowatość śmietany czy jogurtu nieco przeszkadza . Tym osobom polecamy rozważyć szczyptę cukru . Słodki dodatek zrównoważy smak i nada mu większej głębi. Koniecznie wypróbujcie ten sposób, kiedy następnym razem będziecie przygotowywać mizerię .
Dla osób, którzy kwasek mizerii lubią, mamy zupełnie inną podpowiedź . Ogórki skropcie odrobiną octu. I dealnie będzie do nich pasował ten winny lub jabłkowy . Dodatek świetnie wyostrzy smak uwielbianej sałatki . Ten składnik doskonale będzie pasował do mizerii podczas upalnych dni . Zamiast ogórków, możesz użyć do niej innego chrupiącego warzywa .